ШТА ЈЕ ВОЛЕО ДА ЈЕДЕ НИКОЛА ТЕСЛА? "Зелено злато", уврстио у јеловник 1899.

Ово пролећно поврће богато је витаминима, минералима и влакнима, неопходним за одржавање здравља.
s
Фото: Youtube printscreen/ Angie Cooking

Његова разноликост и свежина чине га неизоставним делом уравнотежене исхране. Стога је нутрициониста Џесика Шанд, истражујући нутритивне вредности, открила да шпаргле нуде здравствене предности које често превазилазе нутритивне вредности мултивитаминских суплемената.

Шпаргле су један од најбољих пролећних дарова када је у питању смањење упале у телу. Садрже витамин Ц који подржава имуни систем, витамин А за здравље имунитета и витамин К за здравље костију. Такође су извор влакана која промовише здравље црева“, рекла је она.

Препуне здравствених предности, од фолне киселине до витамина Е, ово сезонско поврће може изгледати једноставно, али је далеко од тога.

„Шпаргле садрже велике количине биљних пигмената званих ‘антоцијанини’, који су одговорни за њихову боју и имају снажно антиоксидативно дејство на организам.

У сваком случају, коју год врсту шпаргле да једете – белу, зелену, розе или љубичасту – ово пролећно поврће има многе здравствене предности.

Шпаргле је обожавао и Никола Тесла. Велику пажњу посветио је свом здрављу, а јеловник који је специјално за њега креиран 1899. године у Хотелској Аудиторијуму укључивао је, између осталог, и шпаргле.

(Еспресо/City magazin/Пренела П.В.)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести