НЕ ЈЕДИТЕ ПРВЕ ЛУБЕНИЦЕ Пуне су ове штетне материје и опасне су по здравље

На пијацама и у пиљарама већ су се појавиле прве лубенице, али доктори упозоравају на опасности од штетних састојака које ово поврће (иако су слатког укуса, лубенице се званично сврставају у поврће) садржи.
lubenica
Фото: pixabay.com

Сезона једног од најлепших плодова летње сезоне, лубенице, почела је и наставља се бројним расправама потрошача о нивоу садржаја нитрата.

Вишак хемикалија у овом воćу претвара се у токсичну материју која када уђе у организам може да изазове тровање. Међутим, мала количина није штетна. Најчешćи симптоми тровања лубеницом су вртоглавица, промене расположења и грчеви у стомаку.

Лубенице које се продају на почетку сезоне углавном садрже велику количину нитрата, односно супстанце која се користи за брзо сазревање плода.

Бивши министар пољопривреде у Албанији Едмонд Панарити је одавно изразио забринутост због ове узнемирујуćе појаве. Он је са потрошачима поделио једноставну методу како да разликују код куćе да ли лубеница има висок садржај нитрата.

- Код особа које уносе нитрате у већој количини могу да се погоршају хроничне болести, а ако већ имају проблема са дигестивним трактом и ту могу да очекују негативне последице. Иста је ситуација и са инфламаторним болестима, и код њих је погоршање извесно - кажу стручњаци.

Због нитрата, ране лубенице се не препоручују следећим групама: деци, особама са алергијским обољењима и онима са лошим имунитетом, као што су пацијенти који су на хемиотерапији.

Фото: pixabay.com

Ипак, треба напоменути да нису све лубенице које се сада налазе у продаји пуне нитрата. Ако су гајене у стакленику, онда су тамо створени услови за брже сазревање него на "отвореном" и нема потребе за употребу нитрата. Стручњаци опомињу да иако није сигурно да ће све ране лубенице да садрже овај састојак, ипак треба бити на опрезу.

Како проверити ниво нитрата?

Метода коју је препоручио бивши министар пољопривреде састоји се у томе да се у посуду са водом собне температуре унесе комадиć ватре, технички да се "запали" вода. Ако постоји висок садржај нитрата, вода ćе постати ружичаста.

Узмите комад лубенице и ставите у посуду са водом. Оставите тако 10 минута. Ако је вода обојена у розе, онда лубеница има висок ниво нитрата. Ако вода остане безбојна, лубеница је у реду. Исто тако, ако комад лебди на површини и не потоне, лубеница је добра.

најжена.ало.рс

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести