НАМИРНИЦЕ које ПОДМЛАЂУЈУ и ЧУВАЈУ ВАШУ ЛЕПОТУ: Не морате користити скупе креме против бора, довољна је ПРАВИЛНА ИСХРАНА

Протеини који кожу чине чврстом и еластичном, осим у кремама, можете пронаћи у зеленом поврћу и црвеном воћу, морским плодовима и ћуретини...
б
Фото: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Први знаци старења јављају се око 25. године, и то зато што производња нових ћелија коже, као и протеина колагена и еластина, који јој дају еластичност и чврстину, полако природно опадају, објашњавају дерматолози.

Просечна особа од тада, према рачуницама стручњака, годишње губи 1,5 одсто колагена и еластина. Ови протеини обично су састојци свих крема против бора, али се могу пронаћи и у свакодневним намирницама.

Пијаце су пуне сезонског поврћа, од воћа су кренуле јагоде, а како не бисте превише трошили на креме, уврстите у јеловник ове производе.

Поврће тамнозелених листова

Колаген у храни пронаћи ћете и у поврћу тамнозелених листова. Оно је најчешће богато антиоксидансом лутеином, који неутралише слободне радикале. Овакве намирнице потребне су кожи како би се задржао младалачки изглед.

То су: спанаћ, купус, кељ, блитва, броколи.

Црвено воће и поврће

У црвеном воћу и поврћу, богатим витамином Ц, пронаћи ћете добар извор ликопена. Он служи да би појачао антиоксидативно деловање и производњу колагена.

То су: парадајз, цвекла, црвена паприка, црвена јабука, шаргарепа, јагода, цитруси.

Фото: Pixabay.com

Производи од соје

Особе које су постале вегетаријанци најчешће се хвале како им је кожа постала еластичнија и лепша.

Разлог томе је конзумирање соје и тофуа, којима можете надокнадити 6 одсто колагена за шест месеци. Соја због фитоестрогена и елемента генистеина подстиче производњу колагена.

Ћуретина

Ћуретина садржи велику количину протеина, а посебно је позната по карнозину, који се уз колаген користи да би успорио процес старења коже. Недостатак карнозина опушта кожу и ствара оне боре које жене највише мрзе - око усана и очију.

Фото: Pixabay.com

Намирнице богате омега масним киселинама

Ова врста киселина помаже да кожа буде глатка и еластична. Одговорне су за одржавање здравља ћелијске мембране и служе као заштита од спољашњих штетних утицаја.

Намирнице богате омега масним киселинама су: риба - лосос, туна, скуша и сардине, морски плодови, орашасти плодови - бадеми, семенке лана, као и ораси.

Информер.рс/ Дневник

 
EUR/RSD 117.1050
Најновије вести