НАЈНЕОБИЧНИЈИ ДЕСЕРТ СВИХ ВРЕМЕНА Кад једном пробате ову торту, правићете је сваког Никољдана

Манастирка - најбоља посна торта за Светог Николу. Славску трпезу украсите десертом онако како треба, по старински, укусно и посно.
torta pixabay
Фото: Pixabay.com

Састојци:

Први фил:

- 200 г пасуља

- 5 средњих јабука или дуња

- кашика естракта ваниле

- шоља и по шећера (или по укусу)

- 3 шоље млевених ораха

Други фил:

- 1 већа шоља куваног жита

- 3-4 кашике прах шећера

- 2-3 кашике сока од компота који сте сачували

Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Корица:

- 2,5 шоље брашна

- 1 кашичица соде бикарбоне

- 1 кашика меда

- 1,5 шоље шећера

- 1,5 шоља воде

За одозго:

- 1/2 шоље ораха

Пре спремања колача пожељно је припремити пасуљ, жито и дуње. Пасуљ скувати у три воде! Жито такође скувати! И дуње скувати као за компот!

Припрема: Скуван пасуљ самељите у блендеру. Скувати дуње у води са мало екстракта ваниле. Када се скувају, дуње процедите па их самељите у блендеру. Воду од кувања дуња сачувајте. Измешајте дуње и пасуљ па у шерпи, на рингли мешајте да се смеса добро укува. Затим у ту смесу додајте млевене орахе.

Самељте и кувано жито са шећером, па му додајте мало компота од кувања дуња.

Када сте оба фила направили, сада спремите и корицу од брашна, соде бикарбоне, меда, мало шећера и воде. Све измешајте, поделите на два дела па пеците 2 корице на 200 степени Целзијуса.

Вреле коре премажите филом од жита. Преко прве корице и фила од жита додајте фил од пасуља и дуња, па друга корица на којој је фил од жита додајте још један слој фила од пасуља и дуња. Премажите торту остатком фила и поспите је орасима.

kurir.rs/ Дневник

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести