МАЛИ ЗАЛОГАЈИ СРЕЋЕ! Фуд-блогерка Андријана Бајић открива тајни рецепт за најсласнију питу с маком и малинама

Ауторка Инстаграм странице „Мали залогаји среће” Андријана Бајић из Ужица готово свакодневно нуди својим пратиоцима разне једноставне и примамљиве рецепте за најфинија пецива и укусне посластице.
1
Фото: Privatna arhiva

Више од 34.400 људи прати њене делиције на Инстаграму, а углавном, како и сама каже, највеће је интересовање за рецепте који откривају како на брзину направити неку посластицу.

Андријана је велики фан свих врста пецива и теста, а ужива и у њиховој припреми. Слатка и слана пецива воле и њени укућани, те их због тога често припрема у свом дому. Дуго је, каже за „Дневников” Недељни ручак, уживала да испробава нове рецепте и припрема укусна јела за људе које воли, па се тако и родила идеја да покрене својеврсни кулинарски блог на Инстраграму, који је, очигледно, заживео.

Фото: Privatna arhiva

Дуго је, каже за „Дневников” Недељни ручак, уживала да испробава нове рецепте и припрема укусна јела за људе које воли, па се тако и родила идеја да покрене својеврсни кулинарски блог на Инстраграму

– Након неког времена имала сам визију да отворим Инстаграм профил, али нисам имала храбрости јер сам мислила да су ми за тако нешто потребни одређено знање, вештина и опрема. Међутим, решила сам да себи дам шансу и с временом сам увидела да је важно слушати себе и направити први корак. Након тога све крене својим током и сада ја растем и развијам се заједно са својим профилом – нагласила је Андријана Бајић.

Фуд-блогерка је за наш лист припремила занимљив рецепт – слатку питу са маком и малинама.

В. Б.

 

 

Пита с маком и малинама

 

500 г кора за питу

 

премаз:

3 јајета

180 г шећера

200 мл уља

150 мл јогурта

180 г гриза

1 кесица прашка за пециво

 

надев:

300 г млевеног мака

350 мл млека

150 г шећера

100 г гриза

300 г малина

 

прелив:

500 мл воде

300 г шећера

 

Најпре припремити премаз. Одвојити беланца од жуманаца. Беланца умутити миксером у чврст снег, уз постепено додавање шећера. Потом додати жуманца па кратко сјединити миксером. Затим додати уље и јогурт, промешати па усути гриз и прашак за пециво. Све сјединити шпатулом и одложити са стране док припремите надев.

Млеко и шећер сипати у шерпицу и ставити да проври. Потом склонити с ватре и додати мак и гриз. Промешати да се сједине па одложити у страну, да се смеса прохлади.

Узети једну кору и премазати је надевом. Преко ње ставити другу, која се такође премазује. Исто урадити са трећом и четвртом кором. На четврту кору након премаза нанети трећину фила са маком. На једну страну по дужини ставити малине па увити ролат. Поновити поступак са остатком кора, премаза и надева. Од ове количине добила сам три оваква ролата. Питу пећи на 180 степени у претходно загрејаној рерни, док не добије златносмеђу боју.

Док се кора пече, припремити прелив. У шерпицу сипати воду и шећер па ставити да проври. Након тога склонити са ватре и оставити да се прохлади. Печену питу оставити да се мало прохлади па је исећи на парчиће жељене величине. Потом је прелити прохлађеним преливом и оставити да га потпуно упије.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести