КОЛИКО СИРА НЕДЕЉНО СМЕТЕ ДА ПОЈЕДЕТЕ? Уколико претерате добићете главобољу, а ево и зашто

Обожавате сир и једете га сваки дан? Стари, млади, тврди, меки, ситни, кремасти, слани, крављи, овчји, козји.
б
Фото: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

А да ли сте знали да ако поједете превише сира може да вас заболи глава? За све је крив тирамин, супстанца која се ослобађа у процесу ферментације сирева под утицајем ензима плесни, а који може да изазове јаку главобољу.

Један од првих знакова деловања тирамина јесте појава нагле главобоље, што је довољно да вам поквари расположење због уживања у омиљеном сиру. Из сирева који изгледају сасвим нормално, тирамин рапидно улази у крв и за веома кратко време стиже до мозга.

Фото: Pixabay.com

Тирамин не прија депресивним особама

– Ако нека особа која пати од депресије једе ферметисане сиреве, а притом узима антидепресиве, тирамин постаје велики проблем јер изазива потпуно неочекиване реакције и промене расположења. Тирамина има и у другим ферметисаним производима, па би они који, рецимо, воле пиво требало да се сете овог упозорења – објашњава проф. др Станиша Стојиљковић, стручњак за исхрану и биохемију.

Сир се једе само као зачин

Он каже да велике количине сира нису добре за наше здравље, а посебан опрез саветује женама, јер сир саржи вишак естрогена.

– У циљу повећања млечности кравама се додаје естроген путем хране тако да млеко, а поготову сир, садржи вишак естогена.


Због тога се не препоручује више од 100 до 200 грама сира недељно.

– Мој савет је да сир једете два-три пута недељно као зачин, 20 до 50 грама, а не као главно јело.


Фото: Pixabay.com

Превише сира блокира лимфни систем

Које опасности по наше здравље носи конзумација великих количина сира?

– Сир садржи сложен молекул калцијум казеинат који се тешко вари. Уколико свакодневно, у дужем временском периоду, једемо сир, и то уз обиман оброк, можемо блокирати лимфни систем. Жене су подложније блокади лимфног система од мушкараца. Већина жена које су користиле велике количине сира, слаткиша и тестенина у дужем временском периоду су склоне блокади лимфног система и другим аутоимунолошким обољењима.

Савремена технологија добијања сира укључује додавање полифосфата, калцијум хлорида, нитрата, угушћивача…

– Сви они утичу да велике количине сира које користимо у дужем временском периоду могу утицати на дисфункцију дигестивног тракта.

Фото: Pixabay.com

Тестирајте имунитет

Наш саговорник открива да нам комбинација црног вина и сира може показати у каквом нам је стању имунитет.

– Ако вас боли глава након што поједете 200 грама сира и попијете 1/2 л црног вина то значи да је ваш имунитет ослабио. Наиме, амини из вина реагују са тирамином из сира и стрварају нитрозамине који могу изазвати главобољу.

Здравље.Курир.рс/ Дневник

 
EUR/RSD 117.1015
Најновије вести