У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „ТОША ЈОВАНОВИЋ” У ЗРЕЊАНИНУ Премијера Госпође министарке

Народно позориште „Тоша Јовановић” из Зрењанина вечерас у 20 часова премијерно изводи представу „Госпођа министарка”, рађену по чувеном Нушићевом комаду, у режији Душана Петровића.
а
Фото: Промо / Народно позориште "Тоша Јовановић"

Ово је иначе четврта режија Душана Петровића у зрењанинском позоришту, а, како сам наводи трећи пут да се, заједно са ансамблом зрењанинског позоришта, сусрећу са Нушићем, нашим класиком и нашим савремеником.

- Фасцинантно, а уједно и забрињавајуће је колико је пишчев универзум створен пре више од сто година заправо наша свакодневица. Изгледа као да се наше друштво стално, више од једног века, врти у зачараном кругу недостатка правих вредности, егзистенцијалних проблема и усуда менталитета – наводи Душан Петровић. - Ја га пре свега доживљавам као комад о политичким елитама, као комад о људима који су близу власти, на власти или који тек освајају власт и који су, ето, нажалост, кроз времена врло слични.

Тако је још од времена када је Нушић почео да пише своје прве комаде, од “Народног посланика”, па педесетих и шездесетих година, колико је он као писац стварао, како подсећа редтељ Петровић, све до данас - ствари се ту нису много промениле.

- Имамо људе који су близу власти, политичку елиту која пати од многих недостатака - недостатка образовања, стручности, разних квалитета, недостатка дотицаја са културом, уметношћу, уопште са цивилизацијским тековинама. Нушић је у овом комаду чини ми се прилично разоткрио цео тај механизам шта се дешава са тим људима у тренутку када дођу на власт, какав се ту механизам око њих покрене јер није то само слика једне особе, жене која је нешто погрешно сабрала, него је то слика целог друштва које се налази око ње и које учествује у тој некој чудној игри која се зове власт и борба за неке привилегије – указује Душан Петровић, износећи утисак да је данас горе време него када је Нушић писао, и да су данашњи скандали далеко већи и страшнији од онога што је Нушић написао.

Насловну улогу Живке министарке тумачи Јелена Шнеблић Живковић, а поред ње играју Стефан Јуанин, Јован Торачки, Сара Симовић, Сања Радишић, Срђан Кнер, Мирко Пантелић, Милош Лазић, Љубиша Милишић, Наташа Илин, Наташа Луковић, Миљан Вуковић, Весна Варићак, Даниел Ковачевић, Звонко Гојковић, Миља Вуковић, Александар Дошен, и Никола Узелац.

За костим је задужена Драгица Лаушевић, за сценографију Марија Калабић, а за дизајн звука и музику је задужен Никола Павковић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести