"СВАДБЕНА ЗВОНА" СУТРА ПРЕМИЈЕРНО У ПТУЈУ Прича троје усамљеника...

У птујском театру сутра ће премијерно бити изведена комедија „Свадбена звона” угледног хрватског драмског писца Давора Шпишића, коју је на сцену поставио словеначки редитељ Петар Српчич.
k
Фото: Б. Николић

Представа се реализује у продукцији Средњоевропског културног центра из Новог Сада, а у њој играју новосадска глумица Ивана Вукчевић, члан загребачког Градског казалишта „Гавела” Ђорђе Кукуљица, и члан ансамбла сомборског Народног позоришта Михајло Несторовић.

– Средњоевропски културни центар је до сада био препознатљив по својој излагачкој делатности и организацији великих изложби , као и у раду са децом.

Ово је прва позоришна премијера и на самом почетку своје театарске продукције окупља уметнике из више земаља региона – каже за „Дневник” Михајло Несторовић, иначе дугогодишњи директор Позоришта младих. 

По његовим речима, комад “Свадбена звона” прати причу о троје усамљеника –  Радомира, несуђеног професора старогрчког језика, Ане, сценске раднице у великом националном театру,  и Марина, хрватског полицајца. Они су, открива даље Несторовић, друштвени маргиналци који се не сналазе у овим бездушним предаторским временима и само покушавају да преживе са што мање ожиљака.

– Ипак,  они не одустају од тражења сродне душе. Самоћа није њихов избор, него реалност рањивих емоција. Сво троје, у тој комедији забуне, покушавају расплести често неразрешиве чворове турбулентне животне ситуације – наводи Несторовић. – “Свадбена звона” су у основи жанровска комбинација комедије и мелодраме. Јер низ смешних и бурлескних ситуација настаје из жарке жеље да се привид нормалности одржи а на сталном је удару подозривог државног апарата.

Хрватски писац, словеначки редитељ, а глумци из Новог Сада и Загреба

Иначе, писац Давор Шпишић за своје је драме досад чак пет пута добио Награду „Марин Држић“, а у његовом портфолију су и бројне фестивалске театарске награде. Извођен је у многим хрватским али и позориштима у регионуу, као и на радију и телевизији, где је радио и на сценарију познате ТВ-серије „Почивали у миру”. Пре годину дана је тријумфовао и на 11. Конкурсу за најбољи савремени драмски текст у организацији Хартефакт фондације. Када је пак реч о Петру Српчичу, њега је новосадска публика упознала лане када је са бијељинским „Градским позориштем „Семберија” гостовао у Позоришту младих са својом поставком комада „Најстарији занат” по тексту Поле Вогел.

Београдска премијера „Свадбених звона”, у Театру на Брду, заказана је за 28. јануар, док ће представа први пут у Новом Саду бити изведена у Позоришту младих 30. јануара.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести