САОПШТЕНА СЕЛЕКЦИЈА 50. ДАНА КОМЕДИЈЕ У ЈАГОДИНИ Шта (нам) је данас смешно?

Драматург и позоришни критичар Александар Милосављевић саопштио је селекцију јубиларних, 50. Дана комедије у Јагодини, у којој се определио за седам представа које, како је сам у образложењу навео, одговарају и на питање да ли се данас смејемо истим стварима које су нам биле смешне пре десетак и више година?
1
Фото: НП Суботица

На том се фону у његовом избору нашла и сјајна монодрама са сцене Народног позоришта у Суботици „Браво за кловна” Миње Пековић у којој она „кроз привидну кловнијаду, кроз поигравање свим елементима живота и сцене, говори о најозбиљнијим, каткад и трагичним животним ситуацијама”. Део селекције је такође и ново читање кутног комада „Радован Трећи”у сомборском Народном позоришту, под редитељском палицом Вита Тауфера,за који је сам Душан Ковачевић написао да је „болна комедија о самоиздаји“. 

Репертоар Дана комедије чине и две представе по делима Александра Поповића:  „Развојни пут Боре шнајдера” у  режија Егона Савина и продукцији Југословенског драмског позоришта, као и „Љубинко и Десанка”, поставка Милана Нешковића на сцени зрењанинског Народног позоришта „Тоша Јова-
новић”. Селекцију заокружују „Вања, Соња, Маша и остали” Кристофера Дјуранга, редитељски повратак Ксеније Крнајски на сцену Атељеа 212, „Било једном на Бријунима”, ауторски пројекат Кокана Младеновића у Битеф театару, те Јонескова „Ћелава певачица”, последња режија прерано преминулог Јагоша Марковића у Центру за културу Тиват. Као осму представу, која би била приказана ван конкуренцију, у част награђених, Милосављевић је предложио „Режим љубави” Крушевачког позоришт, настао по тексту Тање Шљивар у режији Снежане Тришић. 

Фото: НП Суботица

-Све је, наиме, мање комедија које своје погонско гориво проналазе у веселим геговима, лаким шалама, баналним неспоразумима, у завиривањима испод брачних постеља и плакаре спаваћих соба, а све су чешће представе које гледамо с осмехом, но у којима се кроз духовите дијалоге расправља о озбиљним темама. Тада се прожимају комично и драмско, комедија се често претвара у сатиру, жаока сатире се неретко трансформише у жестоку политичку критику или духовити дијалози постају драматична преиспитивања суштине света на који смо осуђени - речи су Александра Милосављевића.

Иначе, јубиларни Дани комедије биће по традицији одржани од 20. до 27. марта.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести