Позоришни фестивал „Desire“ у Суботици од 17. до 26. новембра

СУБОТИЦА: Међународни позоришни фестивал "Desire Central Station" биће одржан од 17. до 26. новембра у Суботици, под слоганом "Hit Me Baby Final Time", најавио је данас његов оснивач, редитељ Андраш Урбан.
y
Фото: Youtube printscreen/Radio-televizija Vojvodine

Директор позоришта “Коштолањи Деже” Урбан је на конференцији за новинаре рекао да ће се на фестивалу играти комади новије продукције из целог региона, а на отварању 17. новембра ће бити премијера његове редитељске представе "Поетика ћутње".

Како је најављено, на отварању фестивала ће бити изведена и представа "Војцек" Георга Бихнера у режији Атиле Видњанског Млађег у продукцији Националног позоришта Будимпешта из Мадјарске.

Посетиоци фестивала имаће прилику да погледају представе "Тотови" Сарајевског ратног театра према тексту Иштвана Еркења и "Ко игра Соњу Савић?" Ведране Божиновић, у копродукцији Градског позоришта Чачак и Битеф театра, као посвета чувеној глумици.

Фото: Youtube printscreen/Radio-televizija Vojvodine

Говорећи о слогану "Hit Me Baby Final Time", према хиту америчке поп певачице Бритни Спирс "Hit Me Baby One More Time", Урбан је истакао да је то "помало бунтовнички став према свему ономе што се дешава данас у свету у коме живимо".

Према његовим речима, слоган се може превести као "Удари ме задњи пут" или "Хајде докрајчи ме", што указује и на раније стање самог фестивала "Desire Central Station" и позоришта "Костолањи Деже".

Џез концерт "Jazzire" Јануша Вроблевског квартета (ЈWQ) из Чешке републике ће бити такодје на репертоару "Десире" фестивала.

На програму је и "Марлен Дитрих: пет тачака оптужнице" Народног позоришта Сарајево, у режији Хариса Пашовића, "Мандић циркус" копродукције СНГ Драме из Љубљане / Виа Негатива, у режији Бојана Јаблановеца, који потписује и текст драме са Марком Мандићем.

Драма "Кисеоник" руског писца Ивана Вирипајева и редитеља Тибора Палфија, гостоваће из позоришта "Арон Тамаши" и Свети Ђорђе из Румуније, као и "Коегзист" у кореографији Адријена Хода, у копродукцији Позоришта Бремен (Немачка) и "Unusual Symptoms".

Селекција укључује и нову продукцију Београдског драмског позоришта, у оквиру његовог програма "Нови гласови", представу "Тихо, тише" по драми Милице Радојчић, у режији Ане Јанковић.

Фото: Youtube printscreen/Radio-televizija Vojvodine

На програму фестивала је и словеначка представа "Шкофјелошки пасијон" (2021) из Прешерновог позоришта Крањ/Градског позоришта Птуј, према тексту тандема Ловренц Марушич и Отац Ромуалд, у режији Јернеја Лоренциа.

Биће и филмска пројекција остварења "Витић плеше" у режији Бориса Бакала, Академије Десире, у биоскопу "Александар Лифка" у Суботици.

Камерна опера Народног позоришта "Деца" према истоименом роману - поеми (2021) драматуршкиње Милене Марковић, такодје ће се играти на фестивалу "Десире" на затварању 23. новембра. За то дело ауторка је освојила НИН-ову награду за најбољи роман године.

У оквиру додатног програма "Desire After Day" 26. новембра биће одиграна представа "Херој 4.0. - Business as Usual" аутора и извођача Уроша Каорина и Вита Вајса, испред словеначке трупе "Момент" из Марибора и Позоришта Глеј из Љубљане.

Према речима Урбана, покровитељ фестивала је Град Суботица са 4,5 милиона динара, а главни донатор је АД за управљање фондом Габор Бетлен из Мађарске са 16 милиона динара.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести