ПОЧИЊУ ТРЕЋЕ НОВОСАДСКЕ ПОЗОРИШНЕ ИГРЕ Ослушкивање узнемиреног света

Трећи међународни фестивал професионалних позоришта за децу и младе, под називом „Новосадске позоришне игре”, који организује Позориште младих, отвара се данас, и у наредних седам дана, до 15. маја, понудиће публици представе позоришта из Хрватске, Бугарске, Италије, Словеније, Чешке, и наше земље.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Ових десет представа које ослушкују узнемирени свет, како наводе организатори, и пропитују важне феномене саременог младог човека у садашњости кроз призму догађаја из прошлости, како би их научили да буду бољи људи, намењене су публици од четврте године, али махом су за оне до тинејџерског узраста.

Фестивал вечерас у 19.30 часова на великој сцени Позоришта младих отвара представа „Дневник Ане Франк” у режији Ренате Видич и извођењу словеначког Позоришта Копер, а намењена је старијима од 11 година. Ово, данас класично штиво за младе и одрасле, и даље је инспирација за ствараоце који нас Анином причом подсећају на страхоте Другог светског рата.

- Својом непосредношћу дирнуло је и кореографа и играча Синишу Букинца, који је живот у скривању, а посебно Анин лични доживљај света, прву љубав и отпор према подразумеваном ауторитету одраслих, преточио у плесне кораке. Његов плес подсећа на бесмисленост ратова – прошлих и садашњих. - наводи се у најави.

Наредних дана, биће изведене следеће представе: „Тајни дневник Адријана Мола” у режији Тање Мандић Ригонат, Позоришта “Бошко Буха”; “Ја, Сизиф” у режији Веселке Кунчеве, Луткарске лабораторије из Софије; “Hic sunt dracones” у режији Павела Стураца, Позоришта “Конти-

нуо” (Чешка); „Плишана револуција“ у режији Вање Јовановић, Културног центра Осијек; “Кловн и његова деца” у режији Жени и Петра Пашова, “Атељеа 313” из Софије; “Град светлости” у режији Давида Зуазоле, Позоришта за децу и младе Крагујевац; “Хотел” у режији Љубомира Желеве, Градског позоришта лутака из Старе Загоре (Бугарска); „Мала Фрида” Јелене Ковачић и Анице Томић, Градског казалишта “Жар птица” из Загреба; „Црвенкапа“ у режији Луане Грамење, Позоришта “Захес” из Фиренце.

Овогодишње Новосадске позоришне игре имаће шест пратећих програма: промоције стручних књига („Душа у ствари” и „Луткарска чуда свијета”др Ливије Крофлин), упознавање са новим мастер студијама луткарства Академије уметности у Новом Саду, затим промоцију песничке збирке „Дан као наручен” Душка Домановића, трибину “Шта млади траже у позоришту?”, представу Позоришта младих “Злочин и казна”, и Округли сто младих критичара.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести