ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ ОТВОРЕНОГ УНИВЕРЗИТЕТА СУБОТИЦА

Уручењем награда “Мали принц”, у Дечјем позоришту Суботица вечерас је отворено 30. издање Међународног фестивала позоришта за децу које организује Отворени универзитет Суботица.
Уручење награда "Мали принц" и "Отон Томанић"
Фото: Д. Вујковић

Овогодишње фестивалско издање траје до 22. септембра и одржава се на неколико локација, а у главном програму је на репертоару 13 представа ансамбала из Кине, Јужне Кореје, Португала, Румуније, Естоније, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске, као и представе домаћих позоришта из Зрењанина и Суботице. Улаз на комплетан програм фестивала је бесплатан.

- Ово је фестивал који је, кроз своје постојање, приказао многа уметничка достигнућа, дао велики допринос развоју луткарства, афирмишући позориште за децу и позоришну уметност – навео је, између осталог, у свом обраћању градоначелник Суботице Стеван Бакић. - Такође, фестивал је кроз своје постојање изродио и једну прелепу награду „Мали принц”, коју су понели најзначајнији уметници, који су највећи део себе и свог труда и рада управо подредили деци.

Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, додељене су глумици и редитељки Амели Вученовић, и Јелени Ситар - луткару, педагогу и публицисти.

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић осврнула се на значајан јубилеј – 30 година одржавања фестивала:

- Чак и да претходне три деценије на овом нашем простору нису биле турбулентне, а понекад и драматичне, овај јубилеј и истрајност организатора да се фестивал сачува, заслужује најдубље поштовање. Овако, они су достојни заиста искреног дивљења.

Фото: Д. Вујковић

На Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици је вечерас по први пут додељена и награда “Отон Томанић”, признање за театролошко промишљање у домену позоришта за децу и младе, др Зорану Ђерићу.

Награде свим лауреатима доделио је градоначелник Суботице Стеван Бакић.

Поред Амеле Вученовић и Јелене Ситар, трећи овогодишњи добитник награде “Мали принц” је глумац и редитељ Боњо Лунгов.

На церемонији отварања представљен је и фестивалски жири, чије одлуке ће бити саопштене на церемонији доделе награда и затварања фестивала у петак, 22. септембра - лауреати “Малог принца” Амела Вученовић и Јелена Ситар, као и Јарослав Антоњук – пољски режисер, драматург и театролог.

Фото: Д. Вујковић

Такмичарски програм фестивала отворен је на сцени „Јадран” Народног позоришта у Суботици представом „Стара прича” Јевгенија Ибрагимова, Позоришта “Под срећном звездом” из Чешке. “Стара прича”, приказ древне черкеске легенде, пример је примитивног, наивног, архаичног театра. То је легенда која указује на племените људске вредности које су се традиционално преносиле с генерације на генерацију, а лутке су рађене према репликама експоната изложених у Етнографском музеју у Санкт Петербургу.

И. Б.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести