Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз у другом делу сезоне

Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз најавило на конференцији за медије репертоар поводом свог рођендана 27.јануара, и рођенданске недеље позоришта, а такође је у овој прилици и представило детаље конкурса за избор новог директора овог театра, који је у току.
д
Фото: Приватна архива

- Новосадско позориште другу половину позоришне сезоне наставља са истим позитивним елементима свог рада, као што је то било у претходној години. Јануар месец резервисан је за прославу нашег рођендана, као што смо то чинили и ранијих година. Наша замисао јесте да прославимо са мало скромнијим програмом, јер је у питању 49. по реду - навео је директор Новосадског позоришта Валентин Венцел.

У оквиру рођенданске недеље, која ће трајати од 23. до 27. јануара, на репертоару се налази пет представа.

У понедељак 23. јануара, публика ће моћи да погледа монодраму Виктора Клема, под називом „Контрабас„, а 24. јануара је на сцени „Трамвај звани жеља„ Народног позоришта из Сомбора. Наредни дан 25. јануар је резервисан за дечју представу „Гергељова соба„ Дечјег позоришта из Суботице, а 26. јануара ће бити приказана представа Драме на мађарском језику Народног позоришта Суботица, под називом „Не могу да живим без музике„, док ће 27. јануара бити изведена представа „Син земље„ суботичког позоришта „Деже Костолањи„. Све представе почињу у 19 часова, осим „Гергељове собе„, која ће бити приказана од 18 часова, рекао је уметнички директор Новосадског позоришта Роберт Ленард, помињући ове гостујуће представе.

У фебруару ово позориште очекује и премијера „Антигоне„ у режији Романа Николића.

- Ми смо тек на почетку проба. Зашто „Антигона„? „Антигона„ је борба етике и личне одговорности човека у односу према конфликту. У свом садржају има пуно маргинализованих и запостављених ликова, како литерарно, тако и интерпретативно у свом предлошку. Ми се кроз саму „Антигону„ бавимо маргинализованим и стигматизованим друштвима и заједницама које говоре о себи, својим проблематикама и својој истини. Публика ће моћи да види једну несвакидашњу и савремену „Антигону“ – поменуо је редитељ Романо Николић.

Валентин Венцел представио је и детаље конкурса за избор новог директора Новосадског позоришта, који је у току.

- После 10 година, позориште је 4.јануара расписало конкурс за избор новог директора, са роком од 15 дана за предају документације. Са данашњим даном пристигла је једна пријава. По окончању конкурса, у року од 30 дана,  Управни одбор ће у сарадњи са Националним саветом мађарске националне мањине оформити предлог за кандидата директора, који ће потом бити предат на даље поступање, након чега ће Град Нови Сад гласањем донети коначну одлуку – истакао је Венцел.

Тек, именовање новог директора Новосадског позоришта очекује се најкасније за два месеца.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести