БРАНКА КАТИЋ: Jагош Mарковић је једини веровао у мене! Захвална сам му што ме је вратио на сцену

Глумици Бранки Катић у недељу вече, након извођења представе "Трамвај звани жеља", у Београдском драмском позоришту уручене су две награде.
s
Фото: Youtube printscreen/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Поред признања "Милош Жутић", за улогу Бланш у овом комаду, овенчана је и наградом за најбољу глумицу Фестивала малих сцена у Ријеци.

За признање које носи име по великом глумцу било је предложено 15 њених колега, а жири ,у саставу Бранка Петрић, Весна Чипчић, Драгана Ђукић и Миодраг Мики Крстовић, одлуку је донео једногласно. Иначе, награду "Милош Жутић" установило је Удружење драмских уметника Србије 1994. године и додељује се за најбоље глумачко остварење, за улогу која се може окарактерисати као трагалачка и као путоказ у глуми. 

- Данас је најлепши дан моје позоришне каријере. Хвала свима вама у публици на љубави. Понесите кући од моје Бланш мало њене рањивости и схватите да је тим људима као што је она потребна помоћ. Волела бих да после ове представе будемо бољи једни према другима, што ће значити да смо ми као уметници успели - рекла је Катићева, која је поздрављена овацијама.

Награда се састоји од плакете у бронзи с ликом Милоша Жутића (рад академског вајара Звонка Новаковића), од уникатне дипломе на пергаменту, рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића, и од новчаног износа. Бранка се неколико сати раније дружила с медијима. 

- Награда "Милош Жутић" је круна моје позоришне каријере и досадашњег рада. Она ми даје још једну лепу потврду да сам добро урадила што сам се вратила и што сам последње две и по године живота посветила улогама у Београдском драмском позоришту - рекла је глумица за Фонет.

Том приликом сетила се и покојног редитеља Јагоша Марковића, који је заслужан за њен повратак на позоришну сцену.

- Јагош се сетио да седим у Лондону. Веровао је да могу да одиграм неке дивне улоге. Марковић је био први који ме је позвао да се вратим и на томе сам му бескрајно захвална - казала је Катићева.

(Курир.рс)

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести