ВЕЛИКА ИЗЛОЖБА РАДОВА ЉУБОМИРА КОКОТОВИЋА У ГРАФИЧКОМ КОЛЕКТИВУ Врло важан скуп

У галерији Графиичког колектива вечерас у 19 сати биће отворена изложба „Врло важан скуп”, на којој су у фокусу радови Љубомира Кокотовића (1936-2022), сликара и графичара, издвојене ауторска појава у уметности друге половине 20. века.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Његов ванредни дар за цртање остварио се у графичкој техници линогравуре, отвореној за експеримент и изузетно сензибилну рукописну ортографију. Већ на његовој дебитантској изложби 1965. у Графичком колективу ликовна критика је препознала новог актера уметничке сцене уважавајући у његовој графици особену флуидност цртежа и квалитет вибрантног потеза који је лицидним идејама, горким хумором и меланхоличном сетом сублимисан у његов уметнички кредо. 

После Београда, живео је и стварао Кокотовић у Лондону, Амстердаму, Риму, Песару… а његову биографију ообележила је и богата излагачка пракса, која је своју кулминацију имала у Равени 1972. на изложби „Мини Арте“, где је излагао графике са Мироом, Пикасом, Далијем, Шагалом….  Кустос изложбе је историчарка уметности Јасмина Туторов, а  „Врло важан скуп” је, иначе, део циклуса „Традиција за будућност“ која фокусира значајне стваралачке личности које су креативним опусом обележили историју Графичког колектива током протеклих 75 година.

М. С.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести