Тамара Вучић и Маја Гојковић посетиле галерију Милене Павловић Барили

ПОЖАРЕВАЦ: Супруга председника Србије Тамара Вучић и потпредседница владе и министарка културе Маја Гојковић обишле су данас галерију Милене Павловић Барили у Пожаревцу.
а
Фото: Танјуг

Фондација "Миленин дом - Галерија Милене Павловић Барили" основана је у знак захвалности и сећања на чувену српску сликарку Милену Павловић Барили, уз поштовање воље и жеље њене мајке Данице Павловић Барили, да имовину, коју је наследила од својих родитеља и уметнички фонд своје преминуле кћери, дарује српском народу, да се ова заоставштина сачува као целина.

Госпођа Вучић и министарка Гојковић су имале прилику да се упознају са животом и радом наше сликарке, да виде њене познате аутопортрете, њену одећу и намештај њене мајке Данице.

Кустоскиња Виолета Томић објаснила је да је Милена сликала радове тако што је особама на сликама често давала своје црте лица.

Указала је на то да Милена води порекло од породице Карађорђевић, упознала гошће са њеном занимљивом биографијом, животом и стваралаштвом у Пожаревцу, Београду, Минхену, Риму, Паризу и Њујорку, где је Милена преминула.

Госпођа Вучић и министарка Гојковић су присуствовале презентацији пројекта реконструкције Галерије, која ће бити урађена у оквиру пројекта "Србија 2027 - Скок у будућност".

Обиласку су присуствовали и градоначелник Пожаревца Саша Павловић и директорка Галерије Љиљана Дабић.

Фото: Tanjug

Фондација је основана 20. новембра 1961. године, док је галерија за јавност свечано отворена 24.јуна 1962.године, под кровом преуређене старе породичне куће Павловића.

Том приликом, Даница Павловић је открила меморијалну плочу са урезаном посветом: "Миленин дом - њеном таленту,вредноћи и младости - мама".

У свом фонду, Галерија има 894 уметничка рада Милене Павловић Барили, (136 уља, 51 пастел, 415 цртежа, 286 темпера и акварела, 6 графика), 72 дела из збирке Бијенала и савремених аутора, 9 радова из породичне уметничке збирке, што укупно износи 975 радова.

Милена Павловић Барили рођена је у Пожаревцу 5. новембра 1909. године, једино дете Данице Павловић и Бруна Барилија.

Са мајчине стране, Милена је потомак Карађорђевића, Саве, најстарије кћерке вожда Ђорђа Петровића, родоначелника српске краљевске династије Карађорђевић, а са очеве, италијанске уметничке породице Барилли из Парме.

Сликарско образовање, као изразито даровита, стицала је у Уметничкој школи у Београду код Бете Вукановић. За пријем на минхенску Академију припремала се у приватној уметничкој школи у Блохереру.

Милена је умрла 6. марта 1945. године у Њујорку. Урна са њеним посмртним остацима пренета је 1947. године у Рим где је похрањена на Некатоличком гробљу у Риму. Ту су касније сахрањени и њени родитељи, отац Бруно Барили 1952. и мајка Даница Павловић 1965. године.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести