РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА РАДОВА ЗОРАНА НАСКОВСКОГ У МСУВ Смрт у Даласу и друге јавне тајне

У Музеју савремене уметности Војводине у петак, 26. јануара, у 19 часова биће отворена изложба Зорана Насковског „Јавне тајне”, која представља његов вишедеценијски уметнички опус. Тачније, један од најзначајнијих представника независне уметничке сцене деведесетих година прошлог века, аутор активан више од три деценије у континуитету у пољу савремене уметност, кроз „Јавне тајне” заправо нуди ретроспективни приказ својих радова и ангажмана у контексту актуелних друштвених тема, институционалне критике и активизма, специфичних уметничких истраживања и методологија, као и иновација у областима видеа, ин­сталације, перформанса и медијских уметничких пракси.
а
Фото: В. Поповић

Полазећи од значаја радикалне апстракције у култури отпора (Бели облак), уметничку праксу Зорана Насковског обележава ангажован однос према актуелним друштвеним питањима, као и према самом медију и језику уметности. Тада настају комплексне амбијенталне и аудио- видео инсталације Глас руке, No Knocking, као и први делегирани перфоманс на уметничкој сцени Србије, Аполо 9. Пројекат War Frames, који телевизијски програм за време НАТО бомбардовања користи као редимејд и измешта га у поље Интернета, представљен је на централној изложби 52. Бијенала у Венецији. Видео инсталација Смрт у Даласу, излагана је пак на бројним међународним изложбама, као пример радикалне монтаже коју карактеришу комплексни и дискодирани односи језичких и аудиовизуелних елемената.

Изложба ће бити отворена од 26. јануара до 17. марта

Вишегодишњи пројекат Зорана Насковског Мандала и крст представља отворену платформу за преиспитивање политика слика у простору између видљивог и невидљивог путем анализе новоуспостављених односа и релација у свету кроз призму стварања нових линија разграничења између европског и неевропског поретка и контекста. А инсталација Crisis / Орнет Колмен у Београду, награђена Политикином наградом, третира питање расизма и нове кризе конзервативизма и заснована је на истраживачком раду с документима, артефактима, пројекцијама, видео записима и сировом материјалу.

Ретроспективне изложбе „Јавне тајне” Зорана Насковског реализује се у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду, где је поставка премијерно и приказана у октобру прошле године. Међутим, у односу на тај вернисаж, овај у Музеју савремене уметности Војводине проширује избор новим радовима, документима и артефактима у интеракцији с новим простором и контекстуално другачије осмишљеним целинама. Кустоси су Гордана Николић из МСУВ и Уна Поповић из МСУБ, а изложба ће бити отворена до 17. марта.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести