У СКЦНС ПРОМОВИСАНО МУЗИЧКО ИЗДАЊЕ „НОРК” Како је нови талас запљуснуо Нови Сад

Богато најављена радна недеља поводом отварања нових просторија Студентског културног центра Нови Сад у оквиру студенстког кампуса, настављена је промоцијом својеврсног музичког издања „НОРК” (Новосадска Рок Култура). Реч је о идеји музичког уредника Радио Новог Сада Срђана Николића, који је СКЦНС подржао и преточио у ЦД, а ускоро ће светлост дана угледати и винилно издање.
њ
Фото: С. Савић

Да је свој “пакет аранжман” на плочи још пре 40 и кусур година апсолутно заслужио и Нови Сад сложили су се с Николићем и програмски уредник и директор СКЦ НС, Игор Тодоровић и Обрад Шкрбић, јер су и пре или бар у исто време београдског трија (ЕЛОРГ, Шарло акробата, Идоли) у Новом Саду крајем 70-тих и почетком 80-тих година прошлог века жарили и палили бендови попут: Луне, Боја, Обојеног програма, Града, Контраритма, Фотомодела и Чисте прозе, чији су први снимци обухваћени на овом издању са укупно 18 нумера.

– Присуствовао сам једној промоцији о новом таласу у СФРЈ, где је Нови Сад скромно представљен, што ми је био мотив да се темељно позабавим архивом Радио Новог Сада. Знао сам да наша фонотека располаже разним снимцима који би на много веродостојнији начин приказали продор новог таласа на музичку сцену Новог сада и тадашње заједничке државе  – рекао је, између осталог, Николић.

Обрад Шкрбић већи део свог живота посветио је музици и мада је његов укус склонији чвршћем (метал) звуку, без размишљања је подржао идеју о издању. 

Фото: Dnevnik.rs

– Не сумњам да су тадашње „Београдске робне куће” имале шта да понуде публици“, али је и наш „Норк“ био и те како одлично снабдевен квалитетним производима – сликовито је сцену од пре четири и по деценије у Новом Саду описао Шкрбић.

Игор Тодоровић се захвалио свим актерима који су подржали идеју и допринели да издање угледа светлост дана, а посебно члановима бендова који су се одазвали и јуче присуствовали промоцији попут Тишме и Фирчија (Луна), Кебре (Обојени програм), Роберта (Контраритам), Банета, Тоше и Сенада (Фотомодел)...

На прикладно штампаном водичу кроз прву радну недељу посвећену отварању нових просторија СКЦНС, а у одељку намењеном промоцији „НОРК-а“, Тодоровић је у једној реченици све рекао: „Уосталом, и Лондон је Лондон, а Манчестер је Манчестер...ако ме разумете.“

С. Савић

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести