У ГАЛЕРИЈИ АУНС НОВА ИЗЛОЖБА Савремени токови у вајарству

Изложба професора и сарадника Катедре за вајарство „Простори скулптуре“ Департмана ликовних и примењених уметности Академије уметности у Новом Саду, биће отворена 29. јануара у 19 часова, у галерији АУНС, Булевар Михајла Пупина 22.
а
Фото: Промо

На изложби учествују редовни професор Славко Живановић, ванредни професори Мирјана Благојев, Магдалена Павловић, Никола Мацура, Александар Бунчић, доцент Ранко Драгић, виши стручни сарадници Игор Смиљанић и Јован Блат, и стручни сарадници Соња Јо и Верољуб Наумовић.

Ова изложба ће први пут бити представљена поводом јубилеја – 50 година од оснивања Академије уметности у Новом Саду, а означава почетак пројекта којим АУНС жели да прикаже савремене изразе и нови приступ скулптури запослених на Катедри за вајарство, а који је у складу са тенденцијама развоја Катедре.  Вајарство је, како подсећају на Академији уметности, постојало од самог почетка, најпре као обавезан предмет, да би 90-их година ХХ века била оформљена Катедра за вајарство.

- Како се на Катедри одувек тежило праћењу савремених токова у вајарству, настојимо да такав курс одржимо и данас и да непрестано унапређујемо наставни процес, који је повезан са уметничким стремљењима запослених на Катедри. Оно што одликује наш наставни кадар јесу различити приступи скулптури које у свом уметничком стваралаштву негују његови чланови. Разноврсност у поимању скулптуре сматрамо богатством које студентима омогућава да медиј скулптуре сагледају на свеобухватан начин, са увидом у правце у којима се данас креће овај уметнички израз – од класичног приступа, до освајања нових простора попут уметничких инсталација и проширене реалности - напомињу на АУНС.

Уз то,  додају да теже да у стваралачки и наставни процес уведу  нове материјале, али и да покажу да класични вајарски материјали имају своје место у савременим уметничким праксама. Представљени радови чине својеврстан пресек тренутних уметничких израза заступљених на Катедри, док будућим изложбама настојати да прикажу неке од могућих праваца кретања у пољу скулптуре.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести