НАШИ УМЕТНИЦИ У ЊУЈОРКУ На Менхетну Изложба српске савремене уметности и културни перформанс

Изложба "Тражење начина" која акценат ставља на женско српско стваралаштво отворена је у Њујорку уз покровитељство Генералног конзулата и Елизабет Ескобар, супруге заменика помоћника државног секретара САД и изасланика за Западни Балкан и дијалог Београда и Приштине Габријела Ескобара.
njujork pix
Фото: Pixabay.com

Генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић, који је отворио изложбу, рекао је за Тан‌југ да она обухвата радове шесторо уметника који представљају савремену српску уметничку сцену у свој њеној разноврсности, сложености и динамичности.

Додао је да је поставка замишљена као наставак изложбе одржане у Вашингтону 2022. и исказао захвалност Елизабет Ескобар без које ни овај пројекат не би био реализован.

"Посебно је задовољство знати да љубав Ели Ескобар према Србији, српском народу и српској уметничкој сцени није нестала одласком из Београда", рекао је Божовић и наласио да је Србија истински срећна због пријалтеља као што је Ели Ескобар.

Одабир радова направила је директор београдске галерије Арт фор All Марија Милошевић која је навела да "Тражење начина" истиче трновит пут уметника од стварања дела до циља - публике, размене идеја и глоблане видљивости.

Божовић је навео да му се као дипломати чини да се наслов може двоструко тумачити.

"Тражење начина" може се односити на проналажење начина за сарадњу и различитих области од заједничког интереса које могу допринети бољем узајамном разумевању и развити ближе везе између владе и народа Републике Србије и САД

а где је уметност једна од клучних области.

"Пројекти попут овог, коіи премошћују културолошку и географску удаљеност и говоре

опште разумљивим језиком уметности помажу Србији и САД да 'пронађу пут' којим би се вратиле једна другој, као истински пријатељи и стратешки партнери", рекао је Божовић и нагласио да је то нешто што је себи поставио као пофесионални циљ и нешто чему ће се посветити на новој дужности генералног конзула у Њујорку.

"Наше две нацјие се већ неколико година крећу позитивним путем и надам се да ћу бити у могућости да помогнем да се тај темпо убрза", навео је Божовић.

Генерални конзул је изразио задовољсто што су оба нивоа МЦ галерија, у којој су радови изожени била препуна и додао да ће вечерас на истом месту посетиоци моћи да виде и перформанс "Срешћемо се поново" у извођењу Јулије Касталучи и Соње Радаковић.

Ескобар је пред изложбу навела да јој је велико задовољство да представи српске уметнике њујоршкој публици и додала да „САД треба да виде и разумеју и славе српску савремену уметност”.

Додала је да је пресрећна што је укључена у динамичан пројекат као што је та изложба и изразила наду да ће она гостовати и у Чикагу, Денверу, Фениксу, Сан Франциску и многим другим градовима САД.

Отварању изложбе присутвовали су између осталих и представници Генералног конзулата и Сталне Мисије при УН на челу са амбсадором Стевановиће, као и СПЦ из Њујорка и Патерсона.

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести