КАРАВАЂОВ ИСУС НА ИЗВОЛ'ТЕ: Ecce homo

Нови власник слике "Ecce homo" италијанског барокног мајстора Каравађа уступио је ово дело на привремену позајмицу Националном музеју "Прадо", где ће слика бити изложена од 28. маја до октобра 2024. године. Ово ремек дело проглашено је 2021. године за добро од културног значаја, што је спречило његов одлазак из Шпаније, преноси агенција ЕФЕ.
Ecce homo
Фото: Wikipedia

Како је данас саопштио Музеј "Прадо", платно ће бити изложено у посебној појединачној инсталацији до октобра 2024. године. Дело, чији је власник непознат, пренето је у шпанску уметничку галерију преко уметничке галерије "Колнаги" на деветомесечну позајмицу.

Слика датира из периода између 1605-1609. Повучена је са аукције у Мадриду 2021. након што су званичници Музеја "Прадо" рекли да постоји "довољно стилских и документарних доказа" који сугеришу да је реч о оригиналном Каравађу. Комерцијална галерија "Колнаги" са седиштем у Лондону и Њујорку накнадно је надгледала аутентификацију и опсежну рестаурацију дела. Аукцијска кућа "Ансорена" понудила је слику за коју се у том тренутку веровало да је насликао ученик шпанског сликара из 17. века, Хосеа де Рибере, са оријентационом ценом од 1.500 евра.

- Од свог појављивања на овој аукцији пре три године, "Ecce homo" представља једно од највећих открића у историји уметности, а постигнут је консензус без преседана у погледу његове аутентичности - саопштено је тада.

Сматра се да је слика била део приватне колекције Филипа IV од Шпаније 1664. године, а касније се помиње да је била изложена у стану његовог сина, Карла II, од 1701. до 1702. године. "Ecce homo" приказује Исуса са круном од трња пре његовог распећа и представља једно од око 60 познатих Каравађових дела и стога једно од највреднијих дела старих мајстора у свету.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести