ЗБОГ БЕБЕ НА НАСЛОВНИЦИ АЛБУМА ИЗ 1991. ГОДИНЕ Апелациони суд дозволио да се обнови процес против „Нирване”

ВАШИНГТОН: Амерички апелациони суд „оживео” је тужбу у којој се оптужује бенд „Нирвана” да је објавила дечју порнографију тако што је на наслновници албума „Невермајнд” из 1991. године користила фотографију наге четворомесечне бебе.
1
Фото: Youtube Printscreen

Амерички Девети окружни суд преиначио је одлуку нижег суда да је Спенсер Елден, који је био беба са насловнице, дуго чекао да изнесе тужбу против бенда из Сијетла, наводи Ројтерс.

Суд се није изјаснио да ли насловница „Неверминд” представља дечју порнографију.

„Овај процедурални корак назад немења наш став. Бранићемо овај беспотребан случај свом снагом и очекујемо да ћемо победити”, рекао је адвокат „Нирване” Берт Дејкслер.

Елденов адвокат Роберт Луис рекао је да је Елден задовољан одлуком суда и „једва чека да дође у судницу”.

Елден, који сада има 32 године, тужио је бенд и Јуниверзал мјузик груп 2021. године, оптужујући их да су га сексуално злоупотребили и нанели му штету.

Тужени су чланови Нирване, Дејв Грол и Крист Новоселић, удовица Курта Кобејна Кортни Лав и фотограф Кирк Ведл.

Тужба је уследила јер је Нирвана искористила Ведлову фотографију из Аква парка Пасадена у Калифорнији, на којој Елден плива наг ка новчаници долара.

Амерички окружни судија Фернандо Олгуин из Лос Анђелеса рекао је прошле године да Елденова тужба мора да буде одбачена јер није поднео тужбу у законском року од 10 година након што је сазнао за насловницу албума.

Међутим, Девети окружни суд преиначио је данас одлуку и оценио да Елден и даље може да тужи Нирвану, због републикације насловнице, укључујући и нову

верзију „Невермајнда” из 2021. године.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести