„ЗАМИСЛИТЕ ДА ЈЕ ОВО 1984“ Бајага и инструктори обележили 40 година од првог београдског концерта и најавили турнеју

Бенд ''Бајага и инструктори'' одржао је у вечерас у распродатој МТС дворани концерт поводом обележавања тачно 40 година од првог београдског наступа на истом месту, тада Дому синдиката, 21. априла 1984.
е
Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Момчило Бајагић и група су приредили публици, како су сами рекли, „копију“ концерта из 1984.

Репертоар су, уз комплетно одсвиран албум ''Позитивна географија'', чиниле песме које је Бајага написао за свој тада матични бенд ''Рибљу чорбу'', као и неке необјављене, а у том периоду концертно извођене нумере шаљивог карактера.

Бенд је током овог месеца идентично конципиране концерте имао у Скопљу и Загребу, као и 1984.

На сцени МТС дворане се прво појавио клавијатуруста Саша Локнер и почео да свира уводне тактове „Пустите ме, друже“, а затим и гитариста и шоумен Жика Миленковић, који је подсетио да је на Локнеровом месту пре 40 година био Корнелије Бата Ковач (1942-2022).

Миленковић је редом најављивао остале чланове.

Из публике су на бину долазили басиста Владимир Чукић, бубњар Марко Кузмановић, гитариста Марко Њежић Кића и, уз овације, Момчило Бајагић.

„Замислите да је ово 1984“, кратко је најавио Бајага овај својеврсни музички времеплов, редак концерт где репертоар није састављен по „бест оф“ принципу.

Бенд је у 100 минута одсвирао хитове са „Позитивне географије“ које и иначе изводи на концертима, попут „Берлина“ „Тамаре“ и недавно враћене “Текила герила“, као и песме које су ретко у сет листи - „Пољуби ме“, „Мали слонови“, „Марлена“, „Лимене трубе“.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Уз „Мале слонове“ салом су се разлетели шарени балони.

Посебну ноту концерту донеле су нумере које ''Бајага и инструктори'' деценијама нису уживо изводили - „Косоока“, „Знам човека“ и „Папалине“.

Од песама из Бајагиног периода у Рибљој чорби одабране су „Кад ходаш“ и „Ја сам се ложио на тебе“, које је комплетно написао, те „Ево ти за такси“ и „Добро јутро“, где је Бајагић аутор, односно, коаутор музике.

За попуну програма послужиле су, као и 1984, вицкасте „Не дај се за новце“ и „Не пролази поред мене“, као и „Ћибу-ћиба“ из репертоара Љупке Димитровске, одсвирана на рокерски начин уз певање Миленковића.

На бису су поновљене „Берлин“ и „Марлена“, а онда је, за сам крај, начињен један изузетак. Одсвирана је „Само нам је љубав потребна“ (албум Јахачи магле, 1986), којом иначе бенд завршава концерте.

На тај начин, симболично је најављена овогодишња турнеја групе, названа управо по овој песми.

Бајага и инструктори ће на, како су најавили, „40 и више концерата“ изводити песме са свих албума.

Највећи концерт на турнеји заказан је за 31. август на београдском Хиподрому.

 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести