СТУДЕНТИ ЕТНОМУЗИКОЛОГИЈЕ ОДРЖАЛИ КОНЦЕРТ У СКЛОПУ „А ФЕСТА“ Традицију има ко да чува (ВИДЕО/ФОТО)

Студенти, са студијског програма етномузикологије на Академији уметности у Новом Саду, одржали су концерт у склопу фестивала „А Фест“, изводећи сплет традиционалних песама из земље и региона које су плениле лепотом, инструменталним и вокалним сјајем извођача. Иако „А  Фест" траје већ 15 година, последњих неколико едиција одржава се у зимском периоду, што је прави изазов и за студенте и за њихове професоре, јер је заправо веома мало времена да се програм спреми. 
1
Фото: Дарко Цвијан

-  Почетком сваке академске године долази до смене генерација, јер студенти завршних година дипломирају, прелазе на више нивое студија у оквиру наше установе или се запошљавају, а студенти прве године основних академских студија се тек навикавају на академски начин рада – појашњава за „Дневник“ шеф Катедре за музикологију и етномузикологију и руководилац ОАС МАС ДАС Етномузикологија, проф. др Весна Ивков. –  Пре непосредних припрема за заједнички наступ свих студената на овом студијском програму, неопходно је пажљиво осмотрити и проценити извођачке капацитете и компетенције појединца, а онда сваког од њих усмеравати у самостални и рад у групи извођача, како би интерпретација традиционалних мелодија била што успешнија.

На концерту су своје извођачко умеће представили студенти доц. др Кристне Плањанин Симић и проф. др Весне Ивков изводећи традиционалне мелодије српског народа са ширег подручја бивше Југославије, а на њиховом репертоару су се нашли и звуци из музичке традиције националних заједница на простору Војводије и Србије. Овај разноврсни музички репертоар уприличен је и визуелном представом јер студенти најчешће наступају одевени у народне ношње које осликавају различитост појединих фолклорних подручја.


Следеће године ЦД

Професорка Весна Ивков истиче да ће репертоар, који су студенти Етномузикологије извели на „А - Фесту“, бити снимљен у сарадњи са колегама са Катедре за аудиовизуелне медије, а све за потребе штампања ЦД издања. То ће бити учињено следеће године у поводу обележавања 50 година Академије уметности Универзитета у Новом Саду, као и јубилеја студија етномузикологије у оквиру АУНС.


Фото: Дарко Цвијан

Асистенти Светлана Пешић и Филип Јовић Вујаковић, иначе студенти докторских студија етномузикологије на АУНС, осмислили су репертоар, а потом га са својим колегама и успешно реализовали на нескривено задовољство публике.

-  Често кажем да су студенти етномузкологије бимузикални, јер се као извођачи представљају на вокални, инструментални и вокално-инструментални начин. Поједини свирају више музичких инструмената, а приликом одабира концертног репертоара намера је да се презентују различити музички жанрови и стилови извођења – истиче професорка Ивков.

Треба подсетити и на то да је концерт одржан у години јубилеја, када се обележава 30 година студија етномузикологије. На Одсеку за музичку уметност АУНС 1993. године отворена је подгрупа за музикологију и етномузикологију; традиционално певање је уведено 2005, а годину дана касније и традиционално свирање.

 Ивана Јапунџа

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести