СРЕМСКА МИТРОВИЦА ДОМАЋИН МЕЂУНАРОДНОМ ТАКМИЧЕЊУ МЛАДИХ УМЕТНИКА Sirmium Music Fest уз 500 пијаниста, дувача и соло певача

У Сремској Митровици данас почиње сад већ традиционално међународно такмичење „Sirmium Music Fest”.
sremska mitrovica, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић/Сремска Митровица

Осма едиција конкурса привукла је око 500 учесника из 17 држава: Словеније, Северне Македоније, Хрватске, Норвешке, Украјине, Русије, САД, Малте, Црне Горе, Летоније, Италије, Индије, БиХ, Јужне Кореје, Румуније и Србије. Учесници су: ученици основних и средњих музичких школа, студенти музичких академија, али и слободни уметници, а предвиђено је шест дисциплина: клавир соло, комплементарни клавир, клавирски дуо, дувачки инструменти, камерна музика и соло певање.Они ће бити у прилици да упознају реномиране професоре и друге извођаче и стекну искуство које ће им бити драгоцено у будућем професионалном раду, али и  освоје вредне награде

Такмичење ће се одржавати у два формата: уживо и онлајн, при чему ће млади уметници, који су допутовали у Сремску Митровицу наступати на две локације: у Галерији  „Лазар Возаревић“ и Музеју  Срема. С обзиром на велики број учесника, и за број чланова жирија се може рећи да је импресиван, а реч је о листиом врхунским музичарима и педагозима из Немачке, Украјине, Норвешке, Румуније, Србије, Грчке, Летоније, Хрватске и Црне Горе: Међу члановимажирија су тако сопрани Анастасија Холц и Марта Балаж, диригент Никос Ефтимиадис, пијанисти Игор Гришин, Илона Брока, Ирина Митровић и Тетјана Кравченко, флаутисткиње Ирена Милић и Ксенија Мијатовић Кором, кларинетиста Ђуро Пете и саксофонистаДарко Давидовић. 

Најбољи у свакој дисциплини ће добити новчане наградама и титулом Гран-при, а такмичари имају могућност да освоје и друга признања, попут Награде Александар Скрјабин, награде за најбоље одсвирано дело Едварда Грига, или Награда Ин мемориал, посвећене Љубиши Јовановићу. Такмичење се реализује у организацији Удружења „Sirmium Gradus ad Parnassum“, у сарадњи са Музичком школом ‘’Петар Кранчевић’’ и Удружењем ’’Сирмиум Град деце’’ у Сремској Митровици, а под покровитељством Града Сремска Митровица и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама..

Свечани концерт отварања такмичења одржаће се вечерас с почетком у 19 часова у Галерији „Лазар Возаревић“, а наступиће пијанисткиња, редовни професор на Националној академији музике ’’Нежданова’’у Одеси и солиста Одеске државне филхармонији Тетјана Кравченко. У истом простору сутра увече ће наступити пијаниста Александар Сердар, а том прликом он ће промовисати и књигу „Уметност интерпритације”. За петак, 26. април, планиран је наступ пијанисткиња Ирине Митровић и Нине Ботић, док ће суботњи концерт бити ревијалног карактера, будући да ће на њему свирати безмало сви чланови жирија. Концерт, којим ће у недељу бити завршен „Сирмиум мусиц фест”, представиће победнике такмичења и биће хуманитарног карактера.

М. Стајић

 
EUR/RSD 117.1207
Најновије вести