НАЈАВЉЕН КОНЦЕРТ „КАМЕРАТЕ НОВИ САД“ Две премијере дела новосадских композиторки

Комад „Миса Супратекст“, који је композиторки Александри Вребалов управо ових дана донео награду „Гравемајер“ Универзитета у Луисвилу, имаће европску премијеру на концерту 22.децембра у 20 часова у Градској концертној дворани у Новом Саду.
e
Фото: Youtube Screenshot/ Samo Novi Sad

Концерт приређује „Камерата Нови Сад“, са хором „Славенски” Музичке школе „Јосип Славенски” из Новог Сада, Женским ансамблом Новосадског камерног хора, Соњом Калајић (музичка тестера), и диригентима Љиљаном Стојменовић и Божидаром Црњанским.

На програму овог концерта је још једно дело савремених новосадских композиторки, које ће такође премијерно бити изведено, а то је „Binaru dance“ Смиљане Влајић. „Камерата Нови Сад“ такође ће извести и Виолински концерт у Д - дуру Јоханеса Брамса у којем ће солиста бити виолиниста Роберт Лакатош. 

- „Миса Супратекст“ (Миса изван речи) слави живот створен креативном силом ван културе, језика или религије. Речи у “Миси Супратекст“ су на измишљеном језику који је средство да се испољи глас, односно да се душа изрази кроз невербално. Идеја за дело - да слави повезаност свега живог и неживог на нашој планети, бића и ствари појавила се у разговорима са оснивачем „Кронос“ квартета, виолинистом Дејвидом Херингтоном 2015. године. То је било време одласка „Кроноса“ у Кито, у Еквадору, који нас је својом географском специфичношћу инспирисао на мисли о чудесним облицима живота на Земљи, предвидивим, дивним законима који владају нашим постојањем, о поузданости ритмова природних феномена и о животу усред тог хаотичног обиља. Та креативна сила од које застаје дах стоји иза целокупног живота и не обазире се на културу, језик или политику. Ова миса има своје неслављене великане: морска створења, руже, све из „Кроноса“, линију екватора, свако звоно икада начињено било где, све наше баке и све песнике овог света. Говорни језик који разумемо коришћен је само на једном месту у „Миси Супратекст“- Све је свето , где се цитира поема „Урлик” Алена Гинсберга – објашњава Александра Вребалов.

Миса Супратекст има шест повезаних ставова: „Молитва“ , „Славље“, „Верујем“, „Све је свето!“,  „Препуштање“, и „Слобода“.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести