(ФОТО, ВИДЕО) ЈУ ГРУПА ПРОМОВИСАЛА РЕИЗДАЊЕ ПРВОГ АЛБУМА НА ВИНИЛУ с ексклузивним ФОТОГРАФИЈАМА и текстовима

БЕОГРАД:  Антологијски рок бенд “ЈУ група” је промовисао реиздање свог првог албума “ЈУ група” на винилу, у продавници Југотон у Београду пред великим бројем колега из света рокенрола. 
j
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Рођена браћа Драги и Жика Јелић осмислили су оригиналан начин доласка на ову свечаност, па су стигли на мотоциклима у пратњи дружине бајкера и на кратко заузели добар део Нушићеве улице.

Овог пута је изостао гитариста Петар Јелић који због породичних разлога живи у Шведској, а долази у Србију када су концерти.

Зато је са њима данас био бубњар Саша Радојевић Жуле.

Албум "ЈУ група" је далеке 1973. године је означио дискографски почетак овог бенда, што ће у збиру донети 12 студијских издања за 53 године каријере.

У питању је богато опремљено винилно реиздање са ексклузивним фотографијама, текстовима и ремастерираним снимцима на 180-грамском винилу.

Жика Јелић је рекао како често размишља са ове дистанце о протоку времена и онда увек издваја важне моменте у њиховим животима.

Ту наравно спада и покојни диск џокеј, пилот и радио водитељ Зоран Модли (1948-2020), који је заслужан што су они добили име "ЈУ група".

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Жика каже да му се чини да јесте и није прошло брзо тих 50 година од албума првенца "ЈУ група", и подсетио да су сви увек говорили да су фотографије на омоту албума феноменалне, "а како и не би када их је радио Ратко Радетић, такође овде присутан данас".

Драги Јелић се присетио да је снимање албума протекло савршено, и да је издање објављено у мају 1973. године.

Били смо јако добро организовани, урадили смо све у рекордном року, што је заиста било невероватно. Албум смо радили по нашем повратку из Лондона, снимали смо га у Студију 6 Радио Београда, открио је Драги Јелић и додао да им је сниматељ био Драган Балаћ, са којим су више пута сарађивали у каријери.

Жика се надовезао на разговор са модераторком овог скупа, музичком радио новинарком Олгом Кепчијом, те открио податак да су цео први албум "ЈУ група" снимили за само 20 радних сати, у шта убрајају и микс, снимање једну по једну песму.

На првом албуму и винилном реиздању се налази осам песама, по четири на А и Б страни: "Црни лептир", "Тренутак сна", "Чудна шума", "Ноћ је моја", "Девојко мала, подигни главу", "Море", "Трка", "Човек и Марсовац".

Жика је истакао да су њихова два највећа хита са првог албума "Чудна шума" и "Црни лептир" обавезни на њиховом концертном репертоару пола века.

Истина, нисам сигуран скроз да ли је "Чудна шума" увек била на концертима, али поуздано знам да свакако јесте "Црни лептир", јер да није, ја бих увек био веома емотивно повређен, нагласио је Жика Јелић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести