ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Магија разговора

У недоумици сам како да се, пред пријатељима и пред познаницима, односим према подметањима, нападима и тужакањима из Просвете, посебно према оним тужакањима која су, ево, стигла и до суда. Да ли да покажем да сам зграђен, чак и да сан се уплашио политичких хајки, или пак да невоље и неспокојства ниподаштавам. Јер, изговорено почиње да делује, кад-тад.
b
Фото: Pixabay

1283 (Краткотрајни)

Политичка пошаст, ма колико нам загађивала живот, можда и не заслужује да у нашим текстовима буде идентификована и именована: већина њених протагоноста нестаће, сама ће се својим злом расточити, још пре него што наши записи буду одштампани и добију читаоце.

1284 (Свесно и несвесно)

Универзалност потребе за алкохолисањем (узгред: антрополози тврде да се у свим епохама и у свим народима, укључујући и сасвиин изоловане и малобројне скупине, знало за производњу средстава за опијање) једна је од најзагонетнијих (а можда и најбитнијих) чињеница човековог постојања. (Можда човек не би ни претрајао да у своју природу, и у свој начин живота, није уградио овај амортизер?)

1287 (И себи)

Чак и из пуког користољубља, требало би да другима, посебно онима који су нам блиски и који заслужују нашу подршку, да помогнемо да се осећају достојанствено: и себи смо приуштили, бар исто толико ако не више, достојанства и самопоштовања.

1288 (Лек)

Злим људима који су се дочепали моћи треба омогућавати да се јавно, у медијима, што висе појављују: то је најбољи начин да се убрза њихово разобличавање.  (Тако је бар у, колико-толико, мирнодопскиин околностима!)

1289 (И једноставније и корисније)

Поједини писци би, с обзиром на оно што су објавили, имали боље место него што имају, само да су ћутали и гледали своја посла уместо што су се бавили, и што се баве, разним ујдурнама којима би хтели да поправе слику о себи.

1292 (Као у болници)

Кад год могу, склањам се из просторија које су осветљене шкиљавом светлошћу: изазивају у мени осећање потиштености, безмало болести!

1293 (Чињеница, ипак)

Изгледа да с другим људима телепатијом комуницирамо много, много више него што верујемо и много више него што, на први поглед, запажамо. (Ово признање не пада лако онима који су, попут мене, поклонили апсолутно поверење рационализованим узрочно-последичностима!)

Чедомир Мирковић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести