ИНТЕРВЈУ: СИНИША БОКАН, ДЕКАН АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ У НОВОМ САДУЗлатни пресек

Академија уметности у Новом Саду слави ове године пола века постојања.
а
Фото: АУНС

Иако ће цела 2024. бити у знаку златног јубилеја, можда и најатрактивнији догађај планиран је већ за следећу недељу, 21. април, када ће у Синагоги бити приређен концерт на којем ће, уз Симфонијских оркестар и Мешовити хор Академије, наступити својеврсна солистичка репрезентација АУНС.

– Централни слављенички догађај Департмана музичке уметности је управо овај ревијални концерт најпрепознатљивијих наших професорских имена: пијаниста Рите Кинке и Кемала Гекића, перкусионисте Небојше Јована Живковића, виолиниста Стефана Миленковића и Роберта Лакатоша, кларинетисте Александра Тасића, флаутисткиње Лауре Леваи Аксин, а биће изведено и дело „Пољубац за цео свет” композиторке Александре Вребалов. Улаз ће бити бесплатан, с тим што се карте ипак морају резервисати на Академији, јер морамо да испоштујемо ограниченост капацитета Синагоге  – каже нам декан АУНС Синиша Бокан

Академија пола века после?

– Оснивач АУНС, академик Рудолф Бручи, јасно је поручио: Наша стратегија је квалитет. И то заиста током свих ових година и деценија није била пука фраза. Од првог дана је интенција да се кроз рад у малим групама или индивидуалном наставом студентима пружи што више. Уосталом, о смислености такве оријентације сведочи чињеница да наши бивши студенти не само што данас чине темељ професорског кадра Академије, већ и то што су свуда по свету - и веома су успешни, раде, стварају, предају... и при томе се не стиде, напротив, што су у једном изузетно важном периоду уметничког стасавања били део АУНС. У међувремену смо, иначе, направили и значајан замах у повећању дисциплина које се изучавају, односно покренули смо нове студијске програме пратећи савремене токове када је у питању образовање у свету уметности и примењене уметности. И ту праксу ћемо наставити. Наравно, уз наду да ћемо у будућности добити значајан замах и у просторном смислу.

У склопу обележавања златног јубилеја планирана је и пригодна монографија?

– Припрема монографије о 50 година АУНС приведена је крају. Књига ће бити веома функционална, двојезична, српско-енглеска, тако да ће бити драгоцена и за неку нашу даљу промоцију, а осим што детаљно покрива протеклих пола века нашег рада, и само графичко-дизајнерско решење симболизује тај златни пресек. Првобитно смо планирали да монографија буде објављена на саму годишњицу, 22. априла, али због веома великог обима података и потребе да се све детаљно провери како нико од оних који су дали допринос раду Академије не би био изостављен, реално је да се штампано издање појави у другој половини маја. Иначе, у склопу обележавања златног јубилеја покренут је и пројекат „50 композиција за 50 година Академије”. Некадашњи и актуелни наши професори и студенти композиције написали су и пишу кратка дела посвећена Академији. Неке од композиција су већ доживеле премијере, а идеја је да до краја године све буду изведене и снимљене. На крају ћемо издати и публикацију с партитурама, у дигиталном формату свакако, а могуће и у „папирном”.


Примери добре сарадње

Уз сад већ на добрим темељима успостављену сарадњу са новосадским културним станицама, пред нама је интензивније повезивање са Градском концертном двораном, у којој ће АУНС убудуће реализовати низ програма. У прилог томе свакако иде и чињеница да важну улогу у животу Дворане имају наши професори Стефан Миленковић и Дориан Љељак, па смо на њихову иницијативу у том простору приредили Дан отворених врата, а следећи корак ће нам бити својеврсна Недеља сарадње. Идеја је, наиме, да се у Градској концертној дворани представе активности студената сва три наша департмана, што мислим да је од изузетног значаја, јер су концерти, представе, изложбе... веома важан део образовног процеса на Академији уметности.


Свечарске програме припремили су и остали департмани?

– Управо 22. априла Департман ликовних и примењених уметности приредиће монографску изложбу Миливоја Николајевића у Галерији АУНС. Ова поставка ће представити рад на пољу цртежа једног од оснивача Академије и наших првих професора. Потом је у плану групна изложба актуелних професора АУНС у светлу јубилеја, а онда и монографска изложба Богомила Карлавариса, оснивача методичких дисциплина, када је у питању његов рад на АУНС. У плану је и монографска изложба радова Богданке Познановић, уметнице која на Академији основала Визуелни студио за интермедијална истраживања, увевши у наставни процес видео уметност. Наравно, ту су и уобичајене изложбе, од завршних студентских до Светског бијенала студентског плаката. Када је реч о Департману драмских уметности, очекује нас снажна продукција театра „Промена”, а свечарски карактер ће наравно имати и наш А фест, који ће кренути одмах после летње паузе, па ће у том правцу бити организован не само његов програм, него и мајсторске радионице, отворена предавања... На крају, ту је и филмски фестивале, који смо ми већ почели да припремамо а постоји добра воља и на другим нивоима да се он у години јубилеја амбициозније реализује.

Мирослав Стајић

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести