“DUNGEONS AND DRAGONS”, ОД ДРУШТВЕНЕ ИГРЕ ДО ПЕРФОРМАТИВНЕ УМЕТНОСТИ Из тамнице на подијум

Друштвена игра “Dungeons and Dragons”, скраћено “D&D” а код нас преведена као “Тамнице и змајеви”, има дугу и шаролику историју.
e
Фото: Pixabay.com

Дело Герија Гајгекса и Дејва Арнисона, први пут је објављена 1974. године и од тада је прешла дуг пут: од опскурне занимације мање популарне деце из разреда и мете моралне панике ‘80-тих, до глобалне империје друштвених и компјутерских игара, белетристике и играчака. Чињеница да својим играчима пружа прилику да “изаберу своју пустоловину” са скоро неограниченим могућностима дало јој је способност да превазиђе трендове, узрасте и друштвене сталеже и постане омиљена разбибрига милиона људи бујне маште.

Овогодишња компјутерска игра године, “Baldur’s Gate 3”, директно је базирана на овој друштвеној игри. Референце на “Тамнице и змајеве” можемо видети у бројним делима популарне културе као што су “Е.Т. ванземаљац”, “Симпсонови”, “Велики прасак”, “Чудније ствари” и другим. Без претеривања би се рећи да је значај ове друштвене игре за развој модерног жанра епске фантастике раван утицају дела Џ. Р. Р. Толкина.

Фото: Youtube Printscreen/ Izwan

Међутим, популарност ове игре добија нову димензију тек са развојем друштвених платформи као што су YouTube и Switch. Ово је дало шансу љубитељима ове игре да објављују сопствени садржај и своје авантуре поделе са публиком, тиме јој дајући никад раније могућ креативни замах. “Тамнице и змајеви” су се из подрума и тинејџерских соба преселиле на подкасте, стримове и у популарне емисије, ширећи се брзином коју може да омогући само комбинована снага оптичког кабла и доброг гласа .

Један од најзначајнијих догађаја у овом таласу популарности било је окупљање групице гласовних глумаца из Калифорније који су 2012. године почели да играју “Тамнице и змајеве” под вођством искусног “мајстора тамнице”, Метјуа Мерсера. Три године касније, своје су доживљаје претворили у веб серију под називом “Critical Role”. Данас “Critical Role” може да се подичи милионима обожавалаца и иза себе има три вишегодишње авантуристичке кампање, једну анимирану серију и безброј јавних наступа и гостовања познатих глумаца и забављача које су се у међувремену декларисали као љубитељи ове игре.

Фото: Pixabay.com

Још једна фасцинантна дружина забављача се окупила око стриминг платформе “Dropout” и под именом “Dimension 20” почела да игра авантуре по правилима “Тамница и змајева”, али на себи својствен начин. Уместо у свету из игре, ове авантуре се догађају у световима из маште талентованог писца, глумца и комичара Бренана Лија Малигана – од гејменовски магичног Њујорка на граници између стварности и сна (“Unsleeping City”), до “Игри престола” сличној дворској завери смештеној у свету бајковитих бића начињених од слаткиша (“Crown of Candy”).

Иако би се овај талас популарности “Тамница и змајева” могло окарактерисати само као још један тренд, сасвим је могуће да смо сведоци судбоносних промена у свету забаве: прекретници у развоју друштвених игара, популарне фантастике, импровизованих наступа, па и – што да не? – начина на који причамо приче.

Немања Јованов

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести