ВЕЛИКО књижевно признање НОВОСАДСКОЈ ПЕСНИКИЊИ Гордани Ђилас награда Задужбине Бранка Ћопића

Новосадска песникиња Гордана Ђилас и књижевник из Подгорице Радомир Уљаревић овогодишњи су добитници награде из Фонда Задужбине Бранка Ћопића, саопштила је Српска академија наука и уметности.
а
Фото: М. Ердељи

По одлуци Управног одбора Задужбине, који творе академици Матија Бећковић, Злата Бојовић, Јован Делић, Душан Ковачевић и Милосав Тешић, признање је Гордани Ђилас припало за књигу песама „Хватање месечине“ (Народна библиотека „Жарко Зрењанин“, Зрењанин), док је Уљаревић награђен за збирку кратких прича „Међустаница“ (Космос издаваштво, Београд).

Како се наводи у образложењу, Гордана Ђилас изнедрила је топлу, нежну, сневну и сновидовну, евокативну, дубоку и доживљену, а привидно једноставну, пажљиво циклизирану и компоновану, астралну и пеновиту песничку књигу. „Песникиња као да је изашла из Ћопићеве Баште сљезове боје, па њена лирска јунакиња, са својим бркатим дедом Крајишником, у равници, хвата месечину како би оплеменила сурови свет; а лирски глас, у дијалогу са звездом и сенком, призове и оживи прохујала времена с преминулим или минулим људима. Појам звезде у овој збирци песама није голи песнички украс него је веома дејствен лирски актер, што доприноси, између осталог, да представља још један оригиналан песнички поход на Месец”, наводи се у образложењу.

Уљаревић је, пак, у „Међустаницама“ унео деведесетак муњевитих погледа и виђења... „Искошених, очуђених, ироничних, често комичних, лирски стегнутих и згуснутих, често невероватних, готово фантастичних, али и истинитих као фотографски снимак са звучним записом, остваривши тако, по суду жирија, необичну, иновативну књигу којом је обогатио жанр српске кратке приче. У ту иновативност уграђени су и веома ефектно употребљени примери из колоквијалног идиома. Необично, шармантно, често духовито, понекад шокантно, увек драгоцено и аутентично”, наводи се у одлуцио о награди.       

М. С.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести