Признање Новосађанки Андреји Каргачин УРУЧЕНА ПЕСНИЧКА НАГРАДА „НОВИЦА ТАДИЋ“

Књижевна награда „Новица Тадић“ за младе песнике шести пут заредом је јуче уручена овогодишњој лауреаткињи Андреји Каргачин, у Заводу за проучавање културног развитка у Београду.
с
Фото: Завод за културни развитак/ Горан Златковић

Жири у саставу: Срба Игњатовић, Мирко Демић, Жарко Миленковић, Желидраг Никчевић и Весна Тријић, донео је одлуку да књижевну награду „Новица Тадић“ додели младој песникињи Андреји Каргачин из Новог Сада. У конкуренцији за ову награду било је укупно 36 рукописа аутора до 35 година старости, из Србије, Републике Српске, Црне Горе и др.

Андреја Каргачин је позоришна је редитељка, уметница перформанса, визуелна уметница, кореографкиња и извођачица. Дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду, на одсеку за позоришну и радио режију. Представе су јој извођене у Народном позоришту, Битеф театру и Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз. Излагала је у Србији и Италији, на самосталним и групним изложбама. Ауторка је романа „Акваријум“ (2017), за који је добила награду „Доситејево перо“.

Ова награда, која носи име песника Новице Тадића, основана је с намером да афирмише нове гласове у српској поезији. Састоји се од дипломе и плакете с ликом Новице Тадића, и новчаног износа од 100.000 динара. Награда подразумева и објављивање рукописа, у едицији „Присуства“, у издању Завода за проучавање културног развитка.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести