НОВА КЊИГА СЕЛИМИРА РАДУЛОВИЋА „ЗАПИС НА СТУБУ, ЈЕРУСАЛИМСКОМ” Песник је свештеник језика

Из „Лагунине” издавачке радионице управо је изашла нова песничка књига новосадског поете, есејисте, антологичара, управника Библиотеке Матице српске Селимира Радуловића „Запис на стубу, јерусалимском”.
1
Фото: Фестивал Ћирилицом

„Када прочитамо песме из нове књиге Селимира Радуловића и њима придружимо стихове књига претходница, открива нам се да он не живи само у Новом Саду, него и у Нитријској пустињи, у Катунакији, на бреговима Јерусалима и међу древним корицама православне и подвижничке литературе. Тамо где живи тамо се и храни оним што рађа у тим небеским вртовима. Та храна се потом не претвара само у крв, него и у стих”, слово је о „Запису на стубу, јерусалимском” његове светости патријарха српског Порфирија, који додаје да је Радуловић веран и предан Светитељима, а да му они заузврат дарују специфичну поетску форму, „ново и свештено слогомерје којим се суздржани и тврди језик старечника прелива у нешто другачију, али не мање истиниту, пјесан коју ваља научити”. 

По оцени књижевне теоретичарке Јелене Марићевић Балаћ, „Запис на стубу, јерусалимском” је кохерентна и складно организована песничка књига, уоквирена „Пролошким” и „Епилошким сегментом”, између којих су циклуси „О цигли старца Порфирија”, „Брат старца Зосиме” и поема „То сам ја, Оче, мој”.

Фото: промо

„Дијалошка форма певања поетичка је константа поезије Селимира Радуловића и он је вишестепено семантизује, посебно кроз трансжанровску раван”, наводи Јелене Марићевић Балаћ. „Код Селимира Радуловића долази до дифузије управо оних жанрова, који су у нераскидивој спрези са Светим писмом, сакралношћу и религиозном компонентом (слово, плач, запис), па се критички аспекти сустичу у индивидуалном, колективном и, најпосле, глобалном преиспитивању на плану духовности и хуманости”.

Иначе, недавно је Радуловићу у Будви уручена Награда „Свети Стефан Штиљановић“ за 2023. годину. „Поезија Селимира Радуловића спада у сами врх савремене српске молитвене књижевности. Карактерише је изразита хришћанска оријентација, с наглашеним акцентом на библијске теме, светоотачко предање и православну богословску мисао у знаку исихазма и молитве, путем којих боготражитељ доживљава просветљење у виду искуства светог, како Мирча Елијаде дефинише религију. Да не знамо ко је аутор, могли би да кажемо да је свештено лице. А она реч да је песник свештеник језика, показује нам се као упутство како да читамо овај молитвени, боготражитељски поетски текст“, наводи се у одлуци жирија, који су творили директорка Народне библиотеке Будва Мила Баљевић, књижевни критичар Желидраг Ниикчевић и председник Удружења издавача и књижара Црне Горе Радомир Уљаревић.

М. С.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести