НАЈБОЉИ РОМАН у 2022: Награда Владан Десница припала „ИКОНОСТАСУ“ ГОРАНА ПЕТРОВИЋА

БЕОГРАД: Награда "Владан Десница" Народне библиотеке Србије (НБС) за најбољи роман 2022. године припао је писцу Горану Петровићу за "Исконостас", већином гласова жирија, саопштили су организатори.
i
Фото: Ilustracija/Laguna

На свечаности на темељима у рату срушене зграде НБС на Косанчићевом венцу, управник НБС Владимир Пиштало је уручио награду Петровићу, који је приметио да је "пре две године на овом месту читао одломке истог овог романа", а потом прочитао своју причу "Горе доле".

Петровић је рекао Танјугу да му награда "значи веома много", због тога што носи име писца Деснице, "чија је проза стамена након пола века", и зато што је писци додељују писцу.

Од свог еснафа, своје струке, колага и колегиница је збиља велика почаст, истакао је Петровић.

Необичност овог избора, била су два Петровићева наслова - "Папир" и "Иконостас" у конкуренцији. Номиновани су били и "Лаконоги дан“ Јелене Ленголд, "Кољка и Сашењка“ Угљеше Шајтинца, "Кад ђаволи полете“ Владимира Кецмановића.

Петровић је подсеито да је "Папир" добио "Београдског победника" и да су оба наслова "што се тиче награда прошле више него добро".

Према његовим речима, реч је о две супростављене књиге, где је "Папир" "ренесансна, италијанска прича, помало ласцивна, декамероновска", док је "Иконостас" "нека врста апокрифне хагиографије".

Петровић је напоменуо да је оба романа Лагуна била објавила у истом дану са циљем да се скрене пажња на почетак обављивања циклуса романа "Делта".

Романи че излазити убрзано јер сам на томе радио 20 година. Вероватно једна књига годишње, и моћи ће се читати независно у односу на њихов хронолошки ред појављивања, рекао је Петровић.

Председник жирија, драматург Душко Ковачевић је рекао да је Петровића упознао као писца добрих књига, са особеним стилом, а да је "Иконостас" прочитао "као нови рукопис у исписивању наше средњевековне историје".

Приспело је прегршт занимљивих и добрих књига. Један писац се истакао. Био је супарник самом себи. Горан Петровић је био велика конкуренција Горану Петровићу, да би на крају победио Горан Петровић за 'Исконостас', рекао је Ковачевић.

"Владан Десница" је једина књижевна награда у Србији коју писци додељују писцима, а у жирију су били поред Ковачевића, и Владан Матијевић, Владимир Табашевић , Љубица Арсић, Милисав Савић, Мирјана Митровић, Енес Халиловић, Вуле Журић и Дејан Стојиљковић.

У свом обраћању, управник НБС Владимир Пиштало је подсетио да награда "слави компентентност писаца да оцењују друге писце и нашу литературу", и да јој се "највише верује јер се не може лажирати".

Државни секретар Министарства културе Србије Миодраг Ивановић истакао да награда носи име једног од највећих српских писаца 20. века, која вреднује врхунске домете код писаца и непобитна је потврда квалитета, јер је "најбољи дају најбољима".

Овогодишњи лауреат је један до све ређих аутора, који обајвљује када заиста има шта да понуди и кад је дело вредно да буде објављено, истакао је Ивановић.

Награда „Владан Десница“ установљена је у НБС 2022. године, када је и додељена први пут за најбољи роман из 2021. године Дејану Алексићу за роман "Петља", у издању Лагуне.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести