МРАЧНЕ ТАЈНЕ КРИМИЋА Писаћа машина Агате Кристи и рукопис њеног последњег романа на изложби

Писаћа машина из 1930-их прослављене списатељице Агате Кристи и рукопис њеног последњег романа о инспектроу Херкулу Поароу, који је деценијама чуван у трезору банке, биће изложени на Универзитету Кембриџ у Енглеској, на изложби која се бави "мрачним тајнама у срцу криминалистичке фантастике".
4
Фото: Pixabay.com

На насловној страни избледелог и крхког рукописа налази се наслов књиге "Завеса" исписан великим словима и руком Агате Кристи, заједно са њеним именом и адресом Greenvay House у градићу Девону на југозападу Енглеске, преноси портал Франс 24.

"Написала га је као поклон својој ћерки Розалинди. Како је она то објаснила, написала је нешто што ће развеселити Розалинду када се врати са сахране", изјавила је кустоскиња изложбе и списатељица крими романа Никол Апсон.

Наводно последња Поароова авантура, у којој легендарни белгијски детектив умире, написана је раних 1940-их током Другог светског рата с циљем да се објави у случају да Агата Кристи не преживи рат.

"Тада ништа није било гарантовано, али Агата Кристи је написала још много романа са Поароом пре него што је умрла 1976. године", рекла је Апсонова.

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести