ДОНЕТА ОДЛУКА О ДОБИТНИКУ НАГРАДЕ ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ Лауреат проф. др Александар Јерков

Добитник Награде „Златна књига Библиотеке Матице српске” за 2024. годину је др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и професор на Филолошком факултету у Београду.
а
Фото: Б. Лучић

Одлуку о добитнику донео је жири који су творили др Милан Мицић, др Зоран Ђерић и мр Гордана Ђилас, а саму награду Златна књига Библиотеке Матице српске чине повеља, плакета, округли сто о делу добитника и зборник радова с округлог стола.

Александар Јерков је рођен 1960. године у Београду. Дипломирао је на Групи за југословенске књижевности са општом књижевношћу Филолошког факултета у Београду. На истом факултету одбранио је магистарску, а потом и докторску тезу. Професор Јерков предаје на Филолошком факултету у Београду предмете везане за српску књижевност XX века и посебне курсеве на мастеру и на докторским студијама. Предаје теорију културе, савремену херменеутику и теорију књижевности, а водио је предмете на постдипломским и докторским програмима у земљи и иностранству.

Поред академске каријере, професор доктор Александар Јерков био је уредник више књижевних часописа и издавачких кућа. За књижевну критику, коју објављује од 1977. године, добио је више награда. Објавио је низ књига и антологија. Као управник Универзитетске библотеке Јерков руководио је великим бројем пројеката од националног и међународног значаја. Био је и члан бројних књижевних жирија - последњи у низу за Награду „Др Шпира Матијевић” а сада је у новом жирију Нинове награде за роман године.

Повеља и плакета биће уручене проф. др Александру Јеркову приликом прославе Дана Библиотеке Матице српске, 30. априла 2024. Округли сто ће бити одржан у новембру ове године, након чега ће бити објављен и зборник радова.        

М. С.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести