ЗАВРШЕН КУСТЕНДОРФ Златно јаје Горобчуку и филму “Љубичаста земља''

Михаилу Горобчуку из Русије, аутору филма “Љубичаста земља” припало је Златно јаје које му је уручено вечерас на затварању 17. Међународног филмског фестивала Кустендорф.
r
Фото: TANJUG/ĐORĐE KOJADINOVIĆ/ bs

Филм говори о девојчици која, изолована од спољашњег света, цртежима доноси унутрашњи свет - слике раја који исчезава како одраста. Жири је саопштио да овај филм подсећа на Тарковског и да садржи усамљеност и празнину која “напада сву децу света када се родитељска пажња скрене са њих доласком на свет млађег брата или сестре'' и да је по њиховом мишљењу најпоетичнији и садржи све елементе седме уметности.

Индијски редитељ Вивек Раи добитник је Сребрног јајета за филм Шанти. “Кустендорф је познат и велики фестивал. Моји снови су се остварили. А људи су овде дивни, храна је супер, место је егзотично, Ко би тражио више од тога”, казао је Раи.

Малин Ингрид Јохансон из Шведске за остварење “Маден” припала је награда ''Вилко Филач'' за најбољу фотографију и Специјална награда жирија. “Ја сам дубоко почаствована присуством на Кустендорфу, то је целокупно искуство за моје тело. Предели око мене су предивни, а са сјајним људима око мене су права инспирација”, навела је шведска режисерка.

Остварењу из Хрватске “Ниска трава” и редитељу Давиду Гашу припало је Бронзано јаје, док је специјално признање ''Вилко Филаћ'' примио директор фотографије Тин Острошић. “Ова награда ми значи много, доста сам се забавио на фестивалу, искуство ми је прилично позитивно. Нисам имао никаква очекивања, зато ми је још слађе”, рекао је хрватски редитељ.

Специјална награда жирија припала је Никосу Кирицису за “Аутопут сломљеног срца”.

Оснивач фестивала Емир Кустурица захвалио је младим ауторима за социјалну свест коју су исказали у филмовима, због того што, како је навео, имају саосећања са “сиротињом”. “И колико год Кустендорф изгледао као место где је све у реду, ми живимо на територији која још увек преживљава, а ту се стално и ратује. Срећа, није нас још захватио пожар. Оно што је најлепше у вашим филмовима је што имате осћеај за људе који су на неки начин избачени на маргину друшва, што не правитие филмове о богатим кретенима него се бавите оним што је била карактеристика седамдесетих и осамдесетих година. То саосећање је велика ствар, то сам ја радио читав живот. Ви сте на добром путу”, поручио је Кустурица.

Завршна манифестација поводом 17. Кустендорфа, а на Савиндан, отпочела је "Химном Севетом Сави" у извођењу Академског фолклорног ансамбла из Крагујевца. Чланови ансамбла извели су, током програма, и сплетове игара "Косовско поморавље" и "Ваљевска подвала", а певачке групе отпевале су "Јовка кумановка" и "Ој, д‌јевојко".

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести