ТОМА ФИЛА ЈЕ БИО ЛАУШЕВИЋЕВ АДВОКАТ Испричао све што јавност није знала о кобној ноћи

Жарко Лаушевић преминуо је у 63. години, после краће и тешке болести, а од њега се опраштају многе јавне личности, међу којима је и адвокат Тома Фила, који је глумца својевремено бранио на суду.
a
Фото: Printscreen Youtube / K1 / Tanjug Rade Prelić

"Чуо сам да је умро мој Жарко Лаушевић. Један диван човек који је имао тужну и тешку судбину. Бранио сам га за двоструко убиство и рањавање једног у Црној Гори. Од њега имам највећу успомену коју годинама чувам. Никада у животу нисам добио тако емотивно писмо од неког клијента. Никада, али никада га нисам објавио нити то желим", истакао је адвокат Тома Фила за Телеграф.

Према његовим речима, оно што се догодило био је сплет тешке и трагичне судбине Жарка Лаушевића.

"Да није играо у представи 'Свети Сава', не би ни у торбици носио пиштољ. Да му се брава није заглавила, не би ни ишао до кола. Плашио се да му га неко не узме из аутомобила. Било је то једно од тежих суђења. Чинило ми се да су сви и све против Лаушевића. Говорили о крвној освети, о старијем брату који ће то да доживи", каже Фила.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Према његовим речима, све је кренуло од лошег записника, па и од локалних медија у Црној Гори.

"Представили су га као једног силеџију, као и његовог брата Бранимира. Одмах након злочина кафана је префарбана. Прикривене су рупе од метака. Током суђења открио сам девет, они су у записнику имали шест. Урадили су то како би га приказали у још горем светлу. Тврдили су да је након двоструког убиства изашао напоље и пуцао у ваздух и рекао: 'Има ли још ко да га убијем'. Та верзија је била и пласирана у јавност" каже Фила.

Кроз процес тужилаштво је тврдило да није била у питању нужна одбрана.

"Говорили су: 'Ха-ха, каква нужна одбрана када нису имали ни пенкало, а овај потегао пиштољ'. Да вам још једно кажем: Кад политика и емоције уђу кроз врата, правда излази кроз прозор", каже Фила.

Фото: Youtube Prinscreen/Blondich

Подсећања ради, познати глумац је из свог пиштоља ЦЗ 99 убио Драгора Пејовића и Радована Вучинића, а тешко ранио Андрију Кажића. У ноћи између 30. и 31. јула 1993. године, Жарко Лаушевић и његов брат Бранимир учествовали су у тучи у близини подгоричког локала "Епл", током које је Жарко из свог пиштоља ЦЗ 99 убио Драгора Пејовића и Радована Вучинића, а тешко ранио Андрију Кажића.

Жарка и његовог пет година старијег брата Бранимира, званог Мили, напала је група хулигана у близини подгоричког локала "Епл“. Глумац је убио нападаче. Због двоструког убиства осуђен је на 15 година затвора. Та је пресуда, после жалби, потврђена 1994. године, а казну је издржавао у Спужу и Пожаревцу.

(Телеграф)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести