РЕВИЈА ФИЛМОВА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ ПРВИ ПУТ У НОВОМ САДУ Седам остварења на „Балканофилмофилији”

Филмски фестивал “Балканофилмофилија” биће први пут одржан код нас од 29. новембра до 1. децембра, у биоскопу “Арена синеплекс” који је коорганизатор фестивала, уз Културни центар Војводине “Милош Црњански”, најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре, уз напомену да, након Париза, Берлина и Вашингтона, ревија филмова са 13. Фестивала филмова Југоистоичне Европе стиже сада у Нови Сад.
arena
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Овај интернационални фестивал окупља ауторе из земаља с подручја Југоисточне Европе, и одржава се у Паризу, Берлину и Вашингтону, а сада и у Новом Саду.  Под називом “Балканофилмофилија Париз – Берлин – Вашингтон – Нови Сад”, овај фестивал  ће током три дана понудити публици седам наслова из региона:  “Светлост и сенке – и уметнике убијају зар не?”, “Вера”, “Боро Драшковић – Од АУНС до светске духовне вечности”, “Траг дивљачи”, “Боје и ритмови немира”, “Све је ишло сигурним током” и “Мали човјек у великом капуту”.

Говорећи о томе шта је потакло КЦВ “Милош Црњански” да покрене ову ревију, директор Ненад Шапоња је подсетио да задатак ове установе јесте да негују вредности, и указују на њих,  те су са поменутим Фестивалом филмова Југоисточне Европе, који се већ 13 година одржава у Паризу, Берлину, и Вашингтону, постигли договор да Нови Сад буде четврти град који је добио лиценцу, и од следеће године ће на њему учествовати равноправно. У овој години понудиће ревију изабраних филмова. 

- Сада имамо једну репрезентацију остварења, и имамо ту срећну околност да ће се ове године код нас доделити награде, које су добили глумци и филмски ствараоци из Србије. Упознаћемо се с тим фестивалом који заиста јесте једна љубав према филму, и покушај да се види не само Балкан,  већ мало шире, Југоисточна Европа - указао је Шапоња. 

Војводина је увек имала, још у Југославији, сјајне филмске ствараоце, и филмску кућу “Неопланта”, подсетио је Шапоња, додајући да су ове године и они као кућа која покушава да негује оно што је вредно,  стали иза филма  “Светлост и сенке” сценаристе и редитеља Драгољуба Елчића, који је од 14. априла до данас, на светским фестивалима добио 57 награда.   

- Управо је срећна околност да је Институт за филм Југоисточне Европе из Париза прихватио кандидатуру овог филма, и следеће године ће он бити у конкуренцији у Паризу равноправно за награде - додао је Шапоња. 

Овај уметнички пројекат већ је сада најнаграђиванији српски филм, напоменула је ПР КЦВ “Милош Црњански” Гордана Нонин, наводећи да је овом причом о сликарском генију Сави Шумановићу дат и допринос у промовисању српске културе, уметности и кинематографије у свету.  

Ревија у Новом Саду ће почети управо с овим филмом о Сави Шумановићу,  а потом ће бити приказан филм “Вера”.  За 30. новембар најављена је светска премијера филма о нашем познатом редитељу Бори Драшковићу. Након тога, биће приказан филм “Траг дивљачи”.  Последњег дана ове ревије, уз пројекције филмова “Боје и ритмови немира”, “Све је ишло сигурним током” и “Мали човјек у великом  капуту”,  биће уприличено и уручење награда,  а једну од њих је за “Траг дивљачи” добио Мики Манојловић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести