РЕВИЈА ФИЛМОВА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ „Балканофилмофилија“ први пут у Новом Саду

Први филмски фестивал “Балканофилмофилија” почиње вечерас у 19 часова у биоскопу “Арена синеплекс”, пројекцијом филма “Светлост и сенке – и уметнике убијају зар не?”, посвећеном једном од наших највећих сликара 20. века Сави Шумановићу.
а
Фото: Тања Дробњак (Са сајта Битефа)

Ову ревију изабраних филмова, која ће трајати до 1. децембра, организују биоскоп “Арена синеплекс” и Културни центар Војводине “Милош Црњански”.

Након Париза, Берлина и Вашингтона, ревија филмова са 13. Фестивала филмова Југоистоичне Европе стиже сада у Нови Сад, четврти град који је добио лиценцу за учешће.  Овај интернационални фестивал окупља ауторе из земаља с подручја Југоисточне Европе, и одржава се у Паризу, Берлину и Вашингтону, а сада и у Новом Саду.  Под називом “Балканофилмофилија Париз – Берлин – Вашингтон – Нови Сад”, овај фестивал  ће током три дана понудити публици седам наслова из региона.

Након пројекције  “Светлост и сенке – и уметнике убијају зар не?”, арт документарног филма Драгољуба Елчића, који је у последњих пола године на светским фестивалима добио 57 награда,  вечерас у 21 час уследиће пројекција филма “Вера”. Овај филм редитеља Недељка Ковачића, инспирисан је истинитом причом о Вери Пешић, шпијунки из времена Другог светског рата, коју су неки називали “српска Мата Хари”.

Светска премијера документарног филма “Боро Драшковић – Од Академије уметности Новог Сада до светске духовне вечности” најављена је за сутра у 19 часова.  Овај документарни филм представља портрет Боре Драшковића, добитника награде “See legend Paris Berlin Washington”, и базиран је на разговору који је ексклузивно реализован од екипе “See a Paris” на Академији уметности у Новом Саду у којем је, поред разговора са редитељем, употребљен велики број секвенци из свих његових филмова.

У 19.45 часова сутра следи пројекција филма “Траг дивљачи”, у режији Ненада Павловића. У њему перспективни новинар у ко­-мунистичкој Југославији 1979. године истражује политичко свирепо убиство у руралном месту, само да би се нашао уплетен у породичну драму препуну мрачних тајни и дуге историје насиља и злоупотребе.


Награде на затварању фестивала

Прва “Балканофилмофилија” ће, након тројекције три последња филма, бити затворена 1. децембра уручењем фестивалских награда, о којима је одлучивао амерички, европски и европски жири младих из Париза и Берлина. Предраг Мики Манојловић добио је награду за најбољу мушку улогу у”Трагу дивљачи”, а за женску Јована Стојиљковић у филму “Вера”, за чију режију је награђен Недељко Ковачић.  Саида Мустајбеговић освојила је награду за најбољи документарни филм “Боје и ритмови немира”. За најбољи је проглашен  сценарио филма “Траг дивљачи” аутора Ђорђа Милосављевића, Ненада Павловића, Димитрија Војнова, и Живојина Павловића.


Последњег дана ове ревије, 1. децембра су најављене пројекције филмова “Боје и ритмови немира” (19 часова), “Све је ишло сигурним током” (20 часова) и “Мали човјек у великом  капуту” (20.15 часова).  Документарни филм „Боје и ритмови немира“, ауторке Саиде Мустајбеговић, говори о авангардној групи Collegium Artisticum која је деловала од 1939. до 1941. у Сарајеву. Оснивачи су Јахиел Финци, Војо Димитријевић, Оскар Данон и Аника Рајс. Група је имала око стотину чланова и кроз разне уметничке програме упозоравала је на надолазећу опасност фашизма из Европе.

У филму “Све је ишло сигурним током”, режија Ања Јовановић, главни ликови филма су у годинама када чују последњи позив за одлазак из мале средине, и имају другачије изгледе у вези са напуштањем породичног комфора, ради живота у другим градовима и већим земљама.

Кратки анимирани филм “Мали човјек у великом капуту”, о дечаку препуштеном самом себи да се избори са животом, режирали су Милош Продановић и Мило Бешовић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести