ОДЛАЗАК РЕНЕСАНСНОГ ЧОВЕКА ДОМАЋЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ: Умро је Ика Башић

Доајен југословенског и српског филма Илија Ика Башић (Черевић, 19. септембар 1932 - Нови Сад, 22.  феруар 2024) преминуо је у 91. години.
2
Фото: Срђан Илић

Поред низа епизодних улога у театру и на филму  – међу којима су и нека култна остварења попут „Козаре”, „Доручка с ђаволом”, „Чувара плаже у зимском периоду” и „Тито и ја” – овај „ренесанси човек у кинематографији”, како га је редитељ Милан Белегишанин својевремено описао, био је и један од оснивача Удружења филмских (и телевизијских) радника Војводине.

Има је запажену професионалну улогу у конституисању филмске продукције у САП Војводини, а као организатор филмске производње и директор филма потписао је више пројеката РТВ Нови Сад.

Као мастер рад Тамара Трнинић је снимила филм “Ко је сад тај Ика Башић” Добитник је низа друштвених признања, попут Годишње награде РТВ, Признања Општина Беочин и Награда ,,Димитрије Давидовић'' за животно дело Удружење новинара Војводине. Сахрана Ике Башића биће у суботу, 24. фебруара, у 10.30 на Градском гробљу у Новом Саду.

М. С. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести