ОБЈАВЉЕНЕ НОМИНАЦИЈЕ ЗА ЗЛАТНЕ ГЛОБУСЕ Ово су главни фаворити (ВИДЕО)

ЛОС АНЂЕЛЕС: Номиноције за холувудску филмску и телевизијску награду "Златни глобус" данас су саопштени пред доделу 7. јануара 2024. године у Лос Анђелесу.
g
Фото: Youtube Printscreen

Филм Грете Гервиг "Барби" има убедљиво највише, чак девет номинација за награду "Златни глобус", а само једну номинацију мање има Ноланов "Опенхајмер".

За седам награда у трци су "Јадна створења" Јоргоса Лантимоса и "Убиства под цветним месецом" Мартина Скорсезеа.

Од драмских филмова за "Златни глобус" су номиновани "Опенхајмер", "Убиства под цветним месецом", "Маестро", "Прошли животи", “Подручје интересовања” и “Анатомија пада”, а од комедија или музикла "Air", "American Fiction", "Барби", "Holdovers", "May December" и "Poor Things".

За најбољи филм ван енглеског говорног подручја су номиновани "Anatomy of a Fall", "Fallen Leaves", "Io Capitano", "Past Lives", "Society of the SNow" и "The Zone of Interest".

За најбољег режисера номиновани су Бредли Купер за филм "Маестро", Грета Гервиг за "Барби", Кристофер Нолан за "Опенхајмера", Мартин Скорсезе за "Убиства под цветним месецом", Јоргос Лантимос за "Јадна створења" и Селин Сонг за "Прошли животи".

За најбољи сценарио номиновани су "Грета Гервиг и Ноа Маумбах за "Барби", Тони Мекнамара "Poor Things", Кристофер Нолан за "Опенхајмера", Ерик Рот и Мартин Скорсезе за "Убиства под цветним месецом", Селин Сонг за "Past Lives" и Џастин Трит и Артур Харари за "Анатомију пада".

Драмски глумци у трци за "Златни глобус" су Купер у "Маестру", Леонардо Дикаприо за "Убиства под цветним месецом", Колман Доминго за “Рустин”, Килијан Марфи у "Опенхајмеру", Бари Кеган “Салтбурн” и Ендрју Скот у “All of Us Strangers”.

За најбоље глумице у драми номиноване су Анет Бенинг у "Нyад", Лили Гледстон у "Убиствима под цветним месецом",

Сандра Хилер у "Анатомији пада", Грета Ли у "Past Lives", Кери Малиган у "Маестру" и Кајли Спени у "Priscilla".

У категорији најбољи музички филм или комедија такмиче се "Барби", "Јадна створења" “American Fiction”, “The Holdovers”, “May December” и “Air”.

За најбољу драмску серију такмиче се "1923", "Круна", "The Dimplomat", "The Last of Us", "The Morning Show" и "Succesion", а међу комедијама "Abbot Elementary", "Barry", "The Bear", "Jury Duty", "Само убиства у згради" и "Ted Lasso".

За најбоље драмске телевизијске улоге су номиновани од глумица Хелен Мирен за "1923", Бела Ремзи у "The Last of Us",  Кери Расел у "The Diplomat", Сара Снук у "Succession", Имелда Стаунтон у "Круни" и Ема Стон у "The Curse".

Од глумаца у конкуренцији су из серије "Succession" Брајан Кокс, Кјеран Калкин и Џереми Стронг, Гери Одлмен у "Slow Horses", Педро Паскал у "The Last of Us" и Доминик Вест у "The Crown".

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести