МАША ЂОРЂЕВИЋ: Цела екипа је страсно приступила снимању филма "Недеља"

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је глумица Маша Ђорђевић која је говорила о својој улози у биографском филму "Недеља" о певачу народне музике Џеју Рамадановском (1964-2020).
TANJUG/JADRANKA ILIĆ
Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Ђорђевић је рекла да у филму "Недеља", чија је премијера 16. јануар у МТС дворани, игра Нину, фаталну плавушу са Дорћола, Џејову прву љубав и симпатију од детињства.

"За разлику од осталих ликова који су историјски и истинити, Нинин лик је фиктиван и настао је по мотиву 'беле жене', о којој Џеј често говорио. Изузетно драгоцено у раду на улози је било то што је сценариста Стефан Бошковић јако лепо описао лик, доста животно, није једнодимензионалан", истакла је Ђорђевић.

Према њеним речима, у филму како пратимо одрастање Рамадановског тако пратимо и Нину, која као ведра девојка одраста у богатој градској породици, док не уђе у токсичну везу са дечком Зокијем.

"Нина почиње да се дрогира и занемарује свој изглед. Постаје депресивна, аутодеструктивна, деконцентрисана. Тако да ми је највећи изазов било нијансирање тих етапа у њеном животу, промена у психолошком склопу које се десе", додала је глумица.

Ђорђевић је оценила да је лик Нине у филму приказан кроз призму Џеја, а што се тиче физичке трансформације, било јој је драгоцено што је сарађивала са главном шминкерком Тијаном Драгољевић, и костимографом Нешком Паневићем.

Договорено је да скрати шишке и ошиша се на паж, уз једну од референци на шминку америчке певачице Мадоне (Madonna) из осамдесетих година, а што се тиче костима, Ђорђевић је било изузетно било битно да осети на пробама какав покрет може одећа да јој пружи, односно флуидност и елеганцију.

"Такође, боје су јако битан знак за Нину. И осим бунде, које сам много волела да доносим, један од омиљених одевних предмета су биле дуге мараме које она носи око врата и сежу до пода", рекла је Ђорђевић.

Према њеним речима, главни партнер Хсеин Алијевић се јако добро снашао у улози Џеја и увек је био отворен за помоћ и савете, и "већ од кастинга су сцене текле баш природно".

"Други битан колега је Дино Бајеровић који игра Ниног дечка Зокија. Изузетно талентован млади глумац и мислим да смо јако лепо сарађивали, слушали се и да је та хемија која је потребна за однос између Нине и Зокија постојала на сету између нас", рекла је Ђорђевић.

Градећи фиктиван лик, Ђорђевић је црпила инспирацију из личности, као што су Мерилин Монро и Ејми Вајнхаус, а додаје да јој је "музика увек нека инспирација, па сад и на овом пројекту".

"Мислим да је музика репрезент једног времена и друштва, и током припреме и самог снимања слушала сам готово само музику из осамдесетих, што домаћу, што страну", рекла је глумица.

Ђорђевић је додала да је током процеса открила песму "Сама" београдског новоталасног састава ВИА талас, коју повезује са Нином.

Истакавши да је креативни тим приступио изузетно страсно филму, што се осетило на снимању, Ђорђевић је поменула на првом месту редитеља Немању Черанића, са којим су глумци осетили узајамно поверење и велику слободу и сигурност да се заиграју у прављењу ликова.

"Онда Милош Радуновић, други редитељ који је радио део серије и на неким сценама у филму, које је са потпуно другачијим сензибилитетом допринео новој димензији наших ликова", нагласила је Ђорђевић.

Директори фотографије Александар Караулић и Предраг Гавриловић "створили тачну, сирову слику" Белграда осамдесетих, а глумица је додала да јој се током снимање јавила носталгија за тим временом у коме није живела.

Ђорђевић се чини да је Београд осамдесетих година имао "више укуса, било је романтике, пријатељства су некако била јача, некако су људи били усмерени једни на друге".

"Надам се да ће се та атмосфера осетити у филму. И дан-данас некако жалим што Београд није такав као што је био", закључила је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести