ЕКСКЛУЗИВНО: КАЛУМ ВУДХАУС ИЗ СЕРИЈЕ „ВЕЛИКА И МАЛА СТВОРЕЊА”: Ова серија ми дође ко психотерапија

Серија „Велика и мала створења“ коју тренутно пратимо на каналу Епик драма, уторком од 21.00 час, заснована је на мемоарима чувеног јоркширског ветеринара Џејмса Хериота и трећа је по реду ТВ адаптација прелепе приче смештене међу зелена брдашца Јоркшира.
1
Фото: промо

Иначе, овај роман доживео је и своју филмску верзију, а једну од главних рола те 1975. играо је и чувени Ентони Хопкинс. Звезда ове серије, млади глумац Калум Вудхаус, који тумачи лик бунтовног Тристана Фарнона, наследника драгоценог породичног заната, у разговору за Дневников ТВ Maгазин открива нам да је на сету ове серије, уз глуму, морао да савлада још једно занимање, али и одакле је црпео инспирацију за свој лик...

- Нисам се држао ниједне претходне верзије „Великих и малих створења", због тога што знам колико су популарна била та ранија дела . Нисам желео да гледаоцима понудим копију него неку своју визију Тристана. Иако није главни јунак, јер то су Џејмс Хериот (Николас Ралф) и Зигфрид Фарнон (Семјуел Вест), чији сам ја брат у серији, мој Тристан због те дивље дечачке природе, један је од оних ликова који носе радњу.

Фото: промо

Он је „Денис напаст” наше серије. Јасно је да га публика воли јер је спадало. Зато ми је и било битно да га одглумим онако како га ја доживљавам. Иначе, оно што је за мене било најзначајније искуство у вези са припремом за серију јесу разговори које смо имали са Херијетовим рођацима – истиче млади глумац на почетку разговора, додајући да иако родом није из Јоркшира, тренутно живи на пола сата вожње од градића у који је смештена радња, те су му пејзажи из серије били добро познати.

- Одрастао сам уз поља са стадима крава и оваца. Али, бити 12 сати у присуству животиња сваког дана, потпуно је другачија ствар. У неким тренуцима, заиста сам се осећао као фармер - уз смех нам прича Вудхаус, признајући да му је пријало да на кратко побегне од вреве великог града и препусти се чарима провинције. Не крије да је на сету са толико животиња увек забавно.

- Једна, наизглед комична, а у ствари скоро трагична ситуација, добро ми се урезала у памћење. Сигуран сам да и сами знате колико је лоше време у Британији. Током једног летњег дана искусите пролеће, јесен и зиму. А сада замислите како нам изгледају зиме. Е, па једног од тих ледених зимских дана, снимали смо епизоду која је требало да глуми врео јулски дан.

Звезда епизоде била је животиња која је од те силне врућине добила топлотни удар, а ми као ветеринари морали смо да дочарамо да се топимо на Сунцу и да не знамо шта ћемо од врућине. Осим што је напољу био дебео минус, око нас је, у паузама између кадрова, шетало особље са великим „дувачима” за лишће, чији је задатак био да суше траву како се на њој не би хватао мраз. Е, то је епизода по којој ћу памтити „Велика и мала створења” – описује Калум једно од редовних хаотичних дешавања на сету серију.

Занимљиво је то да глумац приватно нема кућног љубимца, и да никада раније није показивао превелико интересовање за блискост са животињама. Зато нас је занимало како се уопште припремао за улогу.

- Будући да је и мој Тристан, у ствари, ветеринар у покушају, јер је побегао са студија, лажирајући диплому по повратку кући, делимо тај професионални „аматеризам” (смех). Шалу на страну, на сету смо имали праве ветеринаре, јер се закон у Британији променио тик пред почетак снимања.

Сада свака филмска екипа која ради са животињама у екипи мора да има ветеринаре који ће глумце научити како да се опходе према њима. Они истовремено прате да ли се са животињама поступа на хуман начин.

Мој утисак, после свега, јесте тај да вам животиње преносе неку смиреност и племенитост. Не кажу без разлога да пола сата мажења пса има дејство као седатив на људски организам – закључује звезда серијала „Велика и мала створења“, који, како каже, код свог јунака највише цени његову веселу и позитивну природу.

- Никада нисам имао прилику да дочарам некога тако растерећујућег и ведрог. Ова серија и Тристан ми дођу као психотерапија. Често се у приватном животу, када наиђем на неку наизглед тешку и непремостиву ситуацију, запитам како би то Тристан решио. Он ме подсети на то да живот често посматрамо кроз сувише мрачне и озбиљне наочаре, и да он постаје много лакши, лепши и једноставнији када га обојите неким веселим тоновима. Тада се решење за све само од себе наметне – поручује овај британски глумац.

Никола Дражовић

Фото: Промо

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести