КРАЈ СКАНДАЛА – НАЈЈАЧА ПОСАДА ИПАК У ЛУЦЕРНУ: Веслачи Мачковић и Пименов у дубл скулу јуре олимпијску норму

После великих перипетија, скандала унутар Веслачког савеза Србије, контроверзних одлука која посада ће се такмичити на финалним олимпијским квалификацијама у Луцерну од 19. до 21. маја, на стартној листи су коначно осванула имена Мартина Мачковића и Николаја Пименова.
с
Фото: Италијанска веслачка федерација

Иако је тренер српских репрезентативаца, наш најтрофејнији веслач Никола Стојић, тражио да се за Луцерн пријави комбинација Мачковић–Пименов, која је освојила злато у јакој конкуренцији на регати у Италији, ВСС је одлучио да пријави поставу Александар Беђик – Матија Рајковић, последњепласирану на недавно одржаном Европском првенству у Сегедину.

Разлог је био тај што Пименов већ има олимпијску норму у скифу, па да не троши форму на Луцерн, а и да не весла у две дисциплине у Паризу. Став репрезентативног тима је да Мачковић–Пименов имају добрих шанси да узму норму у дублу и да управо у тој дисциплини, такође, постоји већа могућност да се домогну бољег пласмана у Паризу, него Пименов у скифу.

У петак је стигла вест да ВСС на крају није пријавио Беђика и Рајковића за Луцерн. На позив „Дневника” Никола Стојић је рекао да су у авиону, да иду у Луцерн и да ће видети шта ће бити на крају.

Епилог је да су се на стартној листи ипак нашли Мачковић и Пименов, који ће у недељу у 9.10 часова веслати у групи и за пласман у полуфинале. Олимпијску квоту добиће на крају две најбрже посаде у финалу.

Победа спорта

У овај скандал укључила се на крају Светска веслачка федерација (ФИСА).

– Након низа неспортских одлука ВСС, Светска веслачка федерација је одлучила да реагује и да направи преседан у историји веслачког спорта, како би заштитила спортисте Србије од “непоправљиве штете – наведено је у званичној одлуци Извршног одбора ФИСА.

Из ВК Партизан, чији су веслачи чланови, стигло је ново саопштење.

– У овом тренутку најважије је да најбољи веслачи Србије имају могућност да на стази докажу свој квалитет. Са друге стране, српско веслање добило је још један шамар и претрпело велику срамоту у међународним оквирима, чињеницом да је Светска веслачка федерација морала да заштити српске веслаче од деловања њиховог матичног савеза – наводе црно–бели.

Марко Милачић, председник ВК Партизан захвалио се ФИСА.

– Овим путем желим да се захвалим у име спортске нације Србије, Веслачког клуба Партизан и свих веслача, Светској веслачкој федерацији и њеном Извршном комитету на донетој одлуци да допусти нашем дублу Мачковић/Пименов да веслају квалификациону регату. Ово је преседан у историји веслачког спорта и исправљеној неправди према нашим веслачима. Још једно велико хвала и срећно свим екипама Србије на квалификационој регати – изјавио је Милачић.

Одлука Светске веслачке федерације је одушевила нашег олимпијца Николаја Пименова.

– Пресрећан сам оваквом одлуком ФИСА и захвалан сам што ми је испуњена жеља да веслам са Мартином Мачковићем. Ово је велики дан за спорт. Пробаћемо да изборимо још једну норму за олимпијске игре и Србију представимо у најлепшем светлу – додао је Пименов.  

К. Б.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести