ХОРХЕ МАРТИН ВЛАДАР ЛЕ МАНА: Возач Прамак Дукатија забележио двоструки тријумф у Француској у Мото ГП-ију

Возач Прамак Дукатија Хорхе Мартин комплетирао је двоструки тријумф на Великој награди Француске, пошто је после славља у спринту био најбољи и на главној трци.
s
Фото: Printscreen

Шпанац је у Ле Ману уписао другу победу ове сезоне, са четири и по десетинке предности у односу на Марка Маркеса на Гресини Дукатију. На трећем степенику победничког постоља нашао се бранилац титуле Франческо Бањаја, који је био десетинку и по даље, и то пошто су се њих тројица у последњих неколико кругова до самог циља борили за тријумф.

Невероватна борба виђена је на стази „Бугати“, и то пошто је Бањаја током две трећине трке био на самом челу, пошто је преузео вођство од Мартина на старту. Међутим, Шпанац је био близу све време, да би почео да изазива актуелног шампиона око 20. круга, а њихова борба омогућила је Маркесу да им се приближи. Осмоструки светски шампион се сјајно пробио после старта са 13. позиције, имао је сјајан дуел са Фабиом ди Ђанантониом из ВР46 тима, али му је казна за Италијана због „пречице“ омогућила да му побегне.

Мартин је после неколико напада преузео вођство, није возио без грешке, али Бањаја није кретао у напад, а Маркес је пред последња три круга потпуно пришао. Разлике између њих су биле минималне, да би у последњем кругу возач Дукатија вребао, али уместо тога Маркес је кренуо у напад и то је омогућило Мартину да побегне пред сам циљ.

Најбољи међу осталима био је други возач Дукатија Енеа Бастијанини, и то пошто је одрадио казну дугог круга пошто је изашао ван оквира стазе када је имао дуел са Алешом Еспаргаром на Априлији, који је завршио на помоћном путу, иако није било контакта између њих. Пети је био други возач Априлије Маверик Вињалес, испред Ди Ђанантонија, Франка Морбиделија на Прамак Дукатију и Бреда Биндера из КТМ рејсинга. Међу првом десеторицом нашли су се и Алеш и Алекс Маркес на другом Дукатију екипе Гресини.

Оно што је такође обележило пету трку сезоне је и излетање јединог дебитанта Педра Акосте, који је био превише амбициозан у покушају да претекне и Вињалеса и Диђу о истом трошку. Ван стазе су, између осталих, завршили и прошлогодишњи победник у Ле Ману Марко Бецеки и миљеник домаће публике Фабио Квартараро.

Мартин на челу генералног пласмана сада има 129 бодова, 38 више од Бањаје, а 30 од Маркеса и Бастијанинија.

Наредна трка Мото ГП шампионата вози се за Велику награду Каталоније на стази „Каталуња“ од 24. до 26. маја.

(Дневник/Спорт клуб)

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести