ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ НА ХИТНОЈ СЕДНИЦИ СБ УН: Резолуција о Сребреници се користи као дестабилизујући фактор

ЊУЈОРК: Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија показао непоштовање према Уставу БиХ тиме што је иницирао резолуцију о Сребреници без овлашћења и консензуса сва три конститутивна народа БиХ.
1
Фото: Youtube Printscreen

Она је на ванредној седници Савета безбедности Уједињених нација о Босни и Херцеговини рекла да је та активност супротна Дејтонском споразуму и додала да, поједини чланови УН верују да је та резолуција бенигна, што је далеко од истине.

"Правни саветник бошњачких лидера Франсис Бојл је рекао да снаге морају да се искористе да се укине Република Српска. То говори о намери и да се резолуција користи као дестабилизујући фактор БиХ", рекла је она.

Она је подсетила да Дејтонски споразум подразумева три конститутивна народа који једнако учествују у управљању државом.

"Српска не крши међународно право и Дејтонски споразум већ заговара поштовање Устава БиХ. Високи представници морају да буду изабрани према процедурама и делују према свом мандату. Резолуција о Сребреници се предлаже без одобрења надлежних институција БиХ. Изазови са којима се суочавамо поткопавају Устав БиХ и безбедност државе и целог Западног Балкана", рекла је Цвијановић.

Како је рекла неке стране дипломате у БиХ и Кристијан Шмит, који се, рекла је она, представља као "нешто између колонијалног гувернера и модерног деспота" све више има тенденцију да се уплиће у демократске процесе доношења одлуке у БиХ. 

"Ово ометање је поткопало политички консензус на заједничком нивоу БиХ који је усмерио напредак БиХ према чланству ЕУ. Консензус за чланство БиХ је једино важно питање који дозвољава тешке компромисе и споразуме и договоре између свих политичких организација. Као такав, то је кључ за одржавање мира и стабилности унутар наше заједничке државе", рекла је она.

Додала је и да се неке стране дипломате мешају у унутрашње послове и кроз то уплитање инсистирају на незаконитом деловању ОХР. 

"Чак и предложена резолуција пред СБУН је очит пример како се крши устав и како то кршење угрожава мир и стабилност. Оваква страна уплитања поткопавају преговоре и компромитују стање БиХ јер увек иду у прилог једне стране, а то су Бошњаци", рекла је Цвијановић.

Истакла је да званичници Републике Српске инсистирају да се очува стабилност и да се реше сва политичка питања кроз демократске институције, а да неке војне изјаве западних амбасадора и даље имају за циљ да шире страх међу Србима и да се користе неке радикалне снаге међу бошњачким лидерима, са наративом да је проблематична Република Српска.

"Истовремено бошњачки званичници као што је министар одбране БиХ, Зукан Хелез и министар државних послова Рамо Исак прете ратом. Претња од исламистичких ћелија на Западном Балкану прети целој Европи. Локални медији БиХ пренели су да је Хелез овластио употребу опреме која припада оружаним снагама у Мостару и странцима и локалним индивидуацима који су повезани са Вехабијском покрету. Ово је нарочито опасно и одговорно и то се већ дешава дуго година да је БиХ у међународним медијима означена као најопаснији извор џихадистичког тероризма у Европи. Терористичке групе и даље планирају нападе из БиХ. Према подацима Вилсон центра у Вашингтону, међу европским државама, БиХ има највећи број грађана који се прикључују џихадистима у Сирији и Ираку", рекла је она.

Истакла је да је владавина права један од кључних захтева за мир и демократско управљање, али да се то стално крши и игнорише у БиХ, а да се у томе, нагласила је, посебно истиче Кристијан Шмит и  "они који му помажу, његови саучесници у страним амбасадама". 

"Он каже да има извршну законодавну власт и да он није одговоран ниједној институцији, нити влади, или суду, или праву у БиХ. Они сматрају да он има апсолутну моћ, али не и одговорност. Није јасно и веома је нејасно како то може да се уклопи у концепт владавине права. И још горе, Шмит је извршио измене и допуне кривичног закона да би казнио све који не поштују његове одлуке, пре свега демократски изабран председник Републике Српске (Милорад Додик). Они се кривично гоне за то што су спроводили своје уставне одговорности и због тога што нису поштовали незаконите одредбе господина Шмита", рекла је Цвијановић.

Према њеним речима, прети се међународним санкцијама, као што то раде Велика Британија.

"Сваки лидер који одбије да поштује одлуке господина Шмита или ко не жели да прихвати те промене у Дајтонском споразуму је мета и на њих се односе санкције. Ове санкције се спроводе без судског процеса. Нема никаквих званичних тачака оптужби нити се то приспитује пред судом. Банке такође су присиљене да престану да пружају услуге тим особама које нису биле формално оптужене ни за једно кривично дело. Овакво понашање је дефинитивно претња стабилности миру у БиХ. Он покушава и да наметне одредбе у изборном закону и да подешава резултате будућих избора.  Сваки пут када Кристијан Шмит спроведе неку своју одлуку, он исмева БиХ. Шмит и његове репресивне уредбе представљају претње и уплитање и то доводи од једне до друге кризе у БиХ", закључила је Цвијановић.

(Крај) /лол

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести