СИ ЂИНПИНГ ДАНАС СТИЖЕ У БЕОГРАД У ПРАТЊИ СРПСКИХ "МИГОВА" Све је спремно за дочек; Председник Вучић лично ће му служити домаћа вина

После Париза, кинески председник Си Ђинпинг данас долази у Београд у дводневну посету Србији.
1
Фото: Youtube Printscreen

Сија ће угостити председник Србије Александар Вучић, а да ће све око ове посете бити организовано на највишем нивоу, говоре и поједини детаљи посете, попут оног да ће авион с кинеским председником на територији Србије до слетања допратити наши "мигови".

Певање на кинеском

У Београд стиже велика делегација од око 400 људи, пише Курир

- Председника Кине ће чувати око 3.400 полицајаца, а гарда ће га дочекати на аеродрому. За дочек је припремљен фолклорни програм. Дуж целог пута председника Сија кроз Београд биће постављене кинеско-српске заставице, на надвожњацима поруке добродошлице, а на аеродрому ће бити видљив велики зид с поруком за председника Кине. Свечани дочек биће организован и испред Палате Србије. Овом приликом биће потписано и тридесетак споразума. Током ручка у част госта из Кине служиће се српска јела и вина, а председник Вучић ће му лично служити српска вина, од пенушавца до десертног, највећим делом аутохтоне српске сорте - испричао је извор Курира.

Према нашим сазнањима, за председника Кине ће бити уприличен и музички програм, између осталог ће се чути песма "Моја домовина и ја" на кинеском, а хор Чаролија ће отпевати "Прелепи цвет јасмина", такође на кинеском. Програм ће бити завршен песмом "Ово је Србија".

У кругу одабраних

О значају ове посете најубедљивије говори чињеница да председник Кине Си Ђинпинг после пет година поново долази у Европу и то само на три адресе - у Париз, Београд и Будимпешту. Бивши амбасадор Милован Божиновић каже за Курир да та околност значи да Кина сврстава Србију у круг земаља с којима има о чему битном да разговара.

- То је део кинеске политике која нас узима за озбиљно и нешто што ми треба да видимо, а видеће сигурно и сви који се занимају за прилике у овом региону. Посета Сија ће отворити перспективе нових послова и у том погледу нас приближити с државом и њеном технологијом која је све признатија у свету. Биће то велики политички догађај који је за нас један озбиљан и перспективан добитак. За многе посматраче ово је неочекивана посета и Кина је направила заиста интересантан избор посете. А то је очигледно једна порука која ће се запазити и коментарисати. Добро је да смо у блиском дијалогу с том великом и озбиљном државом, од које се очекује све више да активније учествују у решавању отворених светских проблема - оцењује наш саговорник.

Директор Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић наглашава за Курир да посета кинеског лидера долази у право време, посебно када се сагледа да је подршка Кине на међународном плану од огромне важности за Србију.

- Ова политичка димензија је на неки начин комплимент нашој политици у односу на Кину и потврда растуће економске сарадње и паралелно војне сарадње, односно сарадње у наменској индустрији. Очекујем да је све на прави начин припремљено у смислу да ћемо имати конкретне нове пројекте које ће бити обзнањени доласком Сија. То би показало да поверење грађено у континуитету и узајамни развој даје резултате. Све што смо заједнички радили је било на обострани интерес. Србија је очигледно једна од кључних земаља у Европи када је кинески интерес у питању и ми то на прави начин носимо, у смислу да оно о чему се договоримо увек и испоштујемо. Биће ово велика и важна посета која ће дати додатни замајац нашој сарадњи - сматра Милетић.

Економске теме

Када је реч о економском аспекту посете, Бојан Станић из Привредне коморе Србије сматра да ће пројекти у вези са Експом 2027 бити највероватније једна од главних економских тема разговора српског и кинеског председника, а да ће се свакако дотаћи и наших највећих извозника, тј. компанија у већинском кинеском власништву које послују у Србији.

- Инвестиције из Кине значајно варирају, али од 2018. приметан је тренд раста. Највећи прилив остварен је у 2022. и 2023, кад су оне чиниле око 30 одсто укупних инвестиција. Треба имати у виду да је последњих година Кина уз ЕУ највећи индивидуални инвеститор у нашој земљи, као и да су претежно оријентисани на сировинску базу. Од 2014. до 2023. њихове компаније инвестирале су укупно 5,6 милијарди евра капитала у нашој земљи, што у укупном периоду чини 17,5 одсто свих инвестиција - каже Станић за Курир.

Доцент Економског факултета у Београду Вељко Мијушковић оцењује да доста говори и сама чињеница да је Србија изабрана у круг малог броја европских земаља с којима Кина сарађује и наводи три најбитнија момента када говоримо о сарадњи Кине и Србије.

- Први је даљи развој билатералне сарадње, што је огроман плус за нашу земљу, затим инвестиције у капиталне пројекте, пре свега инфраструктуру, али и улагање у фабрике. И трећи је развој сарадње с другим земљама, у смислу иницијативе Појас и пут, коју су Кинези иницирали. Србија у овом тренутку може да очекује од Кине улагање у високу технологију, пре свега информациону, али и у дигиталну и зелену економију које су врло важне за даљи напредак наше земље - напомиње наш саговорник.

Курир/Дневник

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести