МИОДРАГ ЛИНТА О ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ Србија мора да се бори за истину о догађајима у Сарајеву, рату и страдању Срба

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подестио је да је и данас, после 32 године, ратни злочин у Добровољачкој улици над војницима и цивилима који су били у служби ЈНА остао некажњен.
s
Фото: Youtube printscreen/ Novo jutro

Нагласио је да Србија треба да се бори за истину о догађајима у Сарајеву, карактеру рата и страдању српског народа.

"То је важно због чињенице јер етнички мотивисано правосуђе БиХ одбија да процесуира наредбодавце и извршиоце злочина над Србима а српске жртве се омаловажавају, понижавају, умањују и игноришу", навео је Линта у саопштењу. Литна је подсетио да су муслиманске паравојне формације напале Дом ЈНА у Старом Граду 2. маја и започеле коначни обрачун са ЈНА у Сарајеву иако је 26. априла у Скопљу постигнут споразум о мирном повлачењу ЈНА са територије БиХ.

У Сарајеву је, како наводи, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих у Бањалуци - 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

Муслиманске паравојне формације 3. маја су напале колону војника који су се, у складу са договором, мирно повлачили из Сарајева и који нису били спремни за борбу

"Међутим, муслиманска страна је погазила обећање да ће војницима гарантовати сигуран пролаз. У питању је био мучки и кукавички напад на невине војнике који је добро испланиран од стране муслиманског политичког и војног врха упркос гаранцијама Алије Изетбеговића и тадашњег команданта УНПРОФОР-а у БиХ канадског генерала Мекензија", навео је Линта у саопштењу и нагласио да за тај злочин није нико одговарао.

Како је додао бошњачки политичари напад на ЈНА у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. лажно представљају као одбрану града. "Циљ је да се бруталним лажима фалсификује историја и ЈНА оквалификује као агресорска војска која је тобоже 2. маја 1992. године напала Сарајево", навео је Линта и додао да бројне чињенице непобитно потврђују да су муслиманске паравојне формације извршиле плански и добро осмишљен напад на ЈНА почетком маја 1992. године и прекршиле споразум и мирном повлачењу ЈНА из БиХ.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести