(УЖИВО) МИНИСТАРСТВО ТВРДИ: Бирачки списак ажуран, тврдње о "фантомским бирачима" неиситините; Блокирана Бирчанинова

Након синоћњег покупаја насилног упада у Скпштину Града Београда, за данас је најављен нови протест опозиције. Заседа Биро за координацију служби безбедности,
2
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Наиме, студенти су најавили блокаду главног града за 11 часова.

У синоћном протесту на позив листе “Србија против насиља“ ухапшено је више од 35 особа, а два полицајца су теже повређена. Током неколико сати учесници протеста били су окупљени око Скупштине Београда, а представници СПН-а покушали су да уђу у зграду и са балкона се обрате грађанима.

Седница Бироа за координацију служби безбедности заказана је за данас у 15 часова, након синоћних инцидената испред Скупштине Београда, када су представници листе “Србија против насиља“ покушали да уђу у зграду и са балкона се обрате грађанима, због чега је интервенисала и полиција.

МИНИСТАРСТВО ТВРДИ: Бирачки списак ажуран

БЕОГРАД: Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) још једном јасно и недвосмислено истиче да је јединствени бирачки списак једна од најжурнијих евиденција у Републици Србији и да никад није био уређенији, те да су тврдње о постојању тзв. "фантомских бирача" апсолутно неистините и паушалне.

Како наводи Министарство, саопштење се објављује у јеку насилних демонстрација појединих опозиционих странака и на дан када су присталице Драгана Ђиласа, како они кажу, започели "блокаду" МДУЛС.

Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Министарство подсећа да је бирачки списак до 2012. године водила свака општина, односно град за себе и да је такав начин вођења имао недостатке.

Како кажу, откако су 2012. године обједињени сви подаци и успостављен Јединствени бирачки списак, обезбеђена је пуна контрола, тачност и ажурност података.

МДУЛС наглашава да је Министарство у последњих једанаест година континуирано радило на унапређењу ове базе података, те да су резултати тог рада видљиви.

Студенти испред Министарства чекају одговор

Група студената окупила се данас испред зграде Министарства државне управе и локалне самоуправе у Београду, како би сачекали одговор на захтев том министарству о отварању бирачких спискова.

Према њиховим речима, они очекују да одговор добију до 12.00 сати.

Студенти се налазе на тротоару, а мањих група има и на коловозу, у Бирчаниновој улици, али возила и даље пролазе. Скуп протиче мирно.

Студентима су се придружили представници коалиције Србија против насиља Срђан Миливојевић, Александар Јовановић Ћута, Добрица Веселиновић.

Студенти који су претходних дана протестовали испред зграде РИК-а тражили су да се до данас отворе бирачки спискови да би се утврдиле наводне неправилности.

Фото: FoNet/ Marko Dragoslavić

Блокада до 18 часова

Активиста и један од иницијатор блокада које су најавили студенти Никола Ристић рекао је данас да ће грађани који су се окупили у 11 часова испред Министарства државне управе и локалне самоуправе кренути у блокаде у подне уколико не буде испуњен њихов захтев за отварање бирачких спискова.

Он је објаснио да ће бити блокиране две кључне тачке у граду које није желео да открије.

Локације ће бити откривене у подне.

Данашњи скуп је описао као блокаду опомене, које би требало да трају до 18 часова.

Како је Ристић нагласио, уколико захтев за отварање спискова не буде испуњен ини након данашњих блокада објавиће даље кораке.

"Ми немамо никакве насилне намере, ако их неко има тај неко није наш", поручио је Ристић

Ивковић: Три сата полиција трпела нападе

Начелник Управе полиције Ивица Ивковић изјавио је да је у синоћном покушају насилног уласка у Скупштину града Београда повређено осам полицајаца од којих ће један данас бити оперисан.

"Окупљена лица су више сати нападала полицијске службенике, гађала их каменицама, моткама, дрвеним палицама. И цео тај покушај насилног уласка трајао је до 21.50. Припадници МУП су три сата трпели нападе, уздржавали се од интервенције у ишчекивању да насиље неће ескалирати и да ће насилници престати са нападом", рекао је Ивковић на конференцији за новинаре.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Навео је да је том приликом на жалост, повређено осам полицијских службеника, међу којима и они који су задобили тешке телесне повреде.

"Један од њих ће данас бити подвргнут хируршкој интервенцији. Покушај насилног упада у Скупштину града и напад на полицију трајао је у периоду од 18.55 до 21.50", рекао је Ивковић.

Вучић са Боцан-Харченком

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком и  информисао га о синоћним нередима у Београду.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

"Информисао сам амбасадора Боцан-Харченка о синоћним нередима у Београду и поновио да ћемо учинити све да сачувамо безбедност грађана и нашу Србију", написао је Вучић на Инстаграму будуцностсрбијеав.

Навео је да су размењена мишљења и о билатералним односима, ситуацији у региону и актуелним геополитичким дешавањима.

"Пренео сам амбасадору жељу да наша два народа дочекају наступајуће празнике и Нову годину у миру и и благостању", навео је Вучић.

Брнабић: Лажна прича аустријских посматрача о крађи избора

Премијерка Србије Ана Брнабић указала је данас да су демонстранти на синоћњим протестима против резултата избора покушали насилно да уђу у здање скупштине Београда и да су у том циљу неки од њих користили камене коцке и хладно оружје.

"Прича о прекрајању избора и крађи 30 одсто гласова двојице посматрача из Аустрије је лажна", рекла је Брнабић за ТВ Хепи.

Она је подсетила да је један посматрач из Аустрије био на четири гласачка места и да ни на једном није имао примедбе нити је уложио писмени приговор, док је други био на два гласачка места и такође није имао примедбе и није уложио писмени приговор.

 

Дневник, Србија Данас, РТС, Танјуг, ФоНет

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести